Nieuws

Almeerse bomen wit geverfd: ‘Is een soort zonnebrand’

today6 juli 2023 52

Achtergrond
share close

De gemeente Almere heeft de stammen van een aantal jonge bomen langs de Kerkgracht in Haven witgeverfd. Volgens Erik Fidder, adviseur bomen bij de gemeente, is dat nodig om ze te beschermen tegen de zon. “Het is eigenlijk een soort zonnebrand.” Volgens Fidder zal de verf pas na een paar jaar zijn weggesleten.

De stammen van de bomen, die een aantal weken geleden nog zijn geplant, zijn van de grond tot de onderkant van de kruin ingesmeerd met kalkverf. “Als bomen worden aangeplant, hebben ze een dunne bast. Als de zon er dan op schijnt, kan die gaan barsten. Dat willen we hiermee voorkomen.” De witte kleur van de verf zorgt er namelijk voor dat het zonlicht reflecteert. Daardoor wordt de bast minder snel warm.

Volgens de adviseur is het beschermen van jonge bomen tegen de zon niet nieuw. “Bijvoorbeeld met jute of rieten stelen om de stam. Maar die manieren zijn wel gevoelig voor vandalisme. Kalkverf is dat veel minder.”

Fidder zegt dat deze manier van bomen beschermen in Duitsland al aan de orde van de dag is. “Maar ook hier komt het steeds vaker voor dat jonge bomen worden ingesmeerd tegen de zon. Zeker als die bomen een dunne bast hebben.”

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht


0%