Nieuws

Almeers slavernijmonument onthuld

today3 juli 2023 106

Achtergrond
share close

Het Almeerse slavernijmonument is vrijdagavond onthuld. Dit gebeurde aan het begin van de Keti Koti herdenking. Keti Koti is het herdenken van de afschaffing van de slavernij. Wethouder Maaike Veeningen onthulde het monument samen met leerlingen van het Poort Lyceum.

Het monument is een kunstwerk van de Almeerse kunstenaar Patrick Mezas. Het beeld is drie meter hoog, waarin slaventaferelen en ‘de weelde van Nederland’ te zien zijn. De insteek is dat iedereen in Almere zich ervan bewust wordt dat de slavernij honderden jaren heeft geduurd. Ook moet duidelijk worden dat Nederland in die slavernij een actieve rol heeft gespeeld, zegt Mezas. Op het kunstwerk staan QR-codes die bezoekers kunnen scannen voor meer informatie over de slavernij.

Na de herdenkingsceremonie van vrijdagavond is het zaterdagavond feest. Dan is de Keti Koti viering, een symbolische viering omdat de ketenen van de tot slaaf gemaakten in 1873 eindelijk verbroken zijn.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

OH My! Festival Almere gaat niet door

Het muziekfestival OH My! dat op 15 juli op het Almeerderstrand zou plaatsvinden, is vandaag afgelast. De organisatoren laten weten dat het festival vanwege de stijgende kosten van productie en veiligheidsaanpassingen dit jaar niet doorgaat. Na vijf succesvolle edities met de allergrootste namen in hiphop, R&B en afrobeats, zou het festival dit jaar naar Almere komen. Bezoekers konden rekenen op een hoop grote artiesten uit zowel het binnen- als buitenland. […]

today3 juli 2023 29


0%