Nieuws

Almeers initiatief organiseert voortaan Opkikkerdagen voor gezinnen met een zieke ouder

today31 juli 2023 28

Achtergrond
share close

Stichting Opkikker uit Almere richt zich voortaan ook op gezinnen waarbij een ouder ziek is. De stichting staat bekend om Opkikkerdagen voor ernstig zieke kinderen, maar dat wordt nu uitgebreid. Tijdens speciale dagen worden de gezinnen in het zonnetje gezet en verwend, zodat ze iets moois kunnen beleven in een heftige tijd.

“Wij zagen dat er eigenlijk niets landelijks is voor gezinnen waarbij een ouder ernstig ziek is. Omdat wij weten wat voor een impact het heeft als een gezinslid ziek is, willen wij ook wat betekenen voor deze vergeten groep”, vertelt Ruud Sliphorst, directeur van de stichting.

De Almeerse Stichting Opkikker bestaat sinds 1995 en wil gezinnen met een langdurig ziek kind in het zonnetje zetten tijdens de zogenaamde ‘Opkikkerdagen’. 
Het gaat om een paar duizend gezinnen per jaar. Nieuw is dat gezinnen welkom zijn waarbij een van de ouders ernstig ziek is. De dag moet een lichtpuntje zijn en de ziekte moet even naar de achtergrond verdwijnen. 
De stichting hoopt dat mensen mooie herinneringen maken. De Opkikkerdagen zijn gratis, vrijwilligers en sponsoren regelen alles.

Eén van de eerste gezinnen die door de stichting in het zonnetje is gezet, is de familie De Lange uit Amsterdam. De 41-jarige Maarten de Lange is vader van twee kleine kinderen en heeft kanker. “Samen met mijn vrouw en kinderen ben ik een midweek te gast geweest op een vakantiepark. We zijn daar verwend tijdens de Opkikkerdag. Na een hele zware periode was dit weer het eerste waar we als gezin aan mee konden doen. Als je dan je zoontje en dochtertje ziet genieten van alles, is het echt fantastisch”, vertelt De Lange. De vader vond de uitnodiging wel confronterend. “Je krijgt een uitnodiging voor iets moois, maar de aanleiding is natuurlijk niet mooi. Je vraagt je dan ook af hoe vaak je nog iets dergelijks kunt doen met je familie.”

Rustig aan beginnen met nieuwe doelgroep
De stichting zegt niets te hoeven veranderen aan de aanpak van hun werk, er komt alleen een extra doelgroep bij. “Onze Opkikkerdagen richten zich altijd op het hele gezin. Dat is nu niet anders”, zegt directeur Sliphorst.

“Om te voorkomen dat we direct worden overspoeld met aanmeldingen kunnen ouders vooralsnog alleen worden aangemeld door het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam. Maar we willen zo snel als dat kan uitbreiden. Daar is extra geld voor nodig en dat moeten we zien te verzamelen.”

Inmiddels gaat het relatief goed met Maarten de Lange. De zware behandelingen zijn effectief. De behandeling loopt tot eind december. Daarna lijkt het gezin de moeilijke periode achter zich te kunnen laten.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Almeerder Sesay tweede op de 110 meter horden bij Nederlands Kampioenschap

Op de 110 meter horden heeft atleet Jamie Sesay uit Almere zondag zilver gehaald. Hij voltooide de race met een tijd van 14,05. De atletiekwedstrijd vond plaats op de atletiekbaan in Breda en kende een moeilijke start, met drie valse starts voordat er eindelijk goed gestart kon worden. Sesay eindigde achter de Nederlands kampioen Timme Koster. Hij klokte een tijd van 13,82 op de baan van AV Sprint. Youri Fransen […]

today31 juli 2023 33


0%