Nieuws

Afvaldumpingen op straat: Almeerders herkennen probleem

today8 juli 2024 3

Achtergrond
share close

Wat hebben matrassen, barbeques, dweilstokken en kinderwagens met elkaar gemeen? Het zijn voorbeelden van objecten die al jaren op straat worden gedumpt in Almere. Bewoners zijn er klaar mee, blijkt uit reacties die 1Almere ontving. 

“Ze komen met de kofferbak vol, de achterbank vol; het is verschrikkelijk”, vertelde Meerke uit Muziekwijk eind vorige maand. Vanaf haar balkon heeft ze uitzicht op de verzamelcontainers bij haar seniorenflat, die steeds vaker het doelwit zijn van afvaldumpers. Meerke geeft aan dat de containers klemmen door al het grofvuil, waardoor er niets meer bij kan. Ze vertelde hoe zelfs bedrijven ‘s nachts hun afval naast de container achterlaten.

Herkenbaar probleem

Meerke blijkt niet alleen; meer dan 50 Almeerders reageren dat zij haar probleem herkennen.

“Filmwijk idem dito… ze komen van straten verder hun oude ijskast erbij zetten…”, schrijft Mieke.

“Het is niet normaal meer. Ook in Stedenwijk wordt de hele huisraad gedumpt. Het lijkt wel of ze tegenwoordig liever op de vuilnisbelt wonen dan in een schone wijk. En een grote mond krijg je als je er iets van zegt”, reageert Simone.

“In Almere Buiten bij de Vomar wordt ook van alles gedumpt. Wanneer worden er eens camera’s geplaatst?”, schrijft Carla. “Als je mensen aanspreekt op hun dumpgedrag, worden ze agressief. Gemeente Almere, grijp in.”

Almere worstelt al jaren

Al jaren worstelt Almere met de afvaldumpingen. Vorig jaar sleepten ratten in Poort nog met huisvuil door de wijk. Het vuilnis werd vanwege gebrek aan ruimte naast de containers gezet. Ook in Staatsliedenwijk in Stad was het om dezelfde reden raak. Na ingrijpen van de gemeente en woningcorporaties keerde de rust weder in deze wijken, maar het afvalprobleem blijft zich over de hele stad voordoen.

Rat in Staatsliedenwijk in 2023

Een strategie die de gemeente in 2022 aankondigde, zorgde ervoor dat het aantal afvaldumpingen weliswaar met vijf procent afnam, maar het probleem blijft dus bestaan.

Wat kun je doen?

Op de website van de gemeente Almere kunnen particulieren een afspraak maken om grofvuil thuis op te laten halen. Naar het recyclingperron rijden is dus niet noodzakelijk. In Filmwijk ging dat afgelopen maand niet goed. Een bewoonster maakte een afspraak, waarna anderen hun eigen grofvuil naast dat van haar zetten. Een buurvrouw deelde er een foto van op Facebook.
Als zich een dergelijke situatie voordoet, kan deze worden gemeld bij de gemeente.

Afvaldumping in Filmwijk (Foto: Elly Veldheer)
Reactie gemeente

1Almere heeft vragen uitgezet bij de gemeente. Zij geeft aan zo spoedig mogelijk met een reactie te komen.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

uncategorized

Staan alle voor elkaar klaar. Zitten altijd allemaal buiten. Voetbal kijken we met elkaar, bbq's komen uit de tuin naar voren, beamer wordt geregeld. Kunnen met elkaar lachen, borrelen, maar zijn er ook als het even niet goed gaat!

today6 juli 2024 1


0%