Nieuws

Aanslag in Poort ging om miljoen euro aan coke, bewoner wist van dreiging

today5 oktober 2023 7

Achtergrond
share close

De aanslag die afgelopen augustus plaatsvond op een appartementencomplex in Almere Poort, werd gepleegd vanwege een conflict over een partij cocaïne ter waarde van een miljoen euro. De huurder van de woning zou deze cocaïne gestolen hebben. De medehuurder wist van de dreiging, blijkt uit een uitspraak van de rechter.

De Alliantie wilde het stel uit de flat in Poort zetten. Volgens de woningcorporatie heerst er namelijk sinds de aanslag in de buurt een groot onveiligheidsgevoel. Mede omdat de man geen openheid geeft over de aanleiding en mogelijke daders van de aanslag, is de dreiging voor de buurt volgens De Alliantie niet verdwenen. De rechtbank heeft daarom dinsdag besloten dat het stel niet terug mag keren en dat zij het appartement eind deze maand moeten ontruimen.

Grote schade aan pand
Door de explosie ontstond in de nacht van 1 op 2 augustus grote schade aan het appartementencomplex. Er waren gescheurde en ontzette muren op meerdere verdiepingen, ingeblazen en ontzette deuren, ingeblazen liftdeuren en beschadigd stucwerk. Vier woningen op dezelfde verdieping liepen dusdanige schade op dat de bewoners elders moesten worden opgevangen. De explosie vond plaats in een periode waarin ook op andere plekken in Almere verdachte ontploffingen waren.

De vrouw heeft tijdens verhoor aan de politie bekend dat zij in de periode voor de explosie elders verbleef en daar twee maal is bezocht door mannen. Die toonden haar een foto van haar partner en vertelden dat ze terug wilden wat er van hen gestolen was. Bij het tweede bezoek werd gesproken over een miljoen euro aan ‘stenen’. In de criminele wereld is dat codetaal voor cocaïne. De vrouw heeft aan de politie verteld dat zij deze betekenis kent.

Uit de stukken van de rechtbank blijkt dat de man van het stel de afgelopen vijf jaar is veroordeeld voor verschillende delicten, waaronder poging tot doodslag. Ook is het volgens de politie aannemelijk dat de man zich in het criminele milieu bevindt.

Woning gesloten
Vanwege de aanslag en de achtergronden heeft het gemeentebestuur van Almere de woning op 4 augustus voor zes weken gesloten. De vrouw stapte naar de rechter om dit aan te vechten. Zij stelde dat niet kan worden uitgesloten dat de aanslag een vergissing was. Ook vertelde ze vorige maand in de rechtbank dat ze haar relatie met de man verbroken heeft. Daardoor vindt ze dat ze geen dreiging meer vormt voor de buurt.

Maar volgens De Alliantie blijkt uit een verklaring bij de politie dat de vrouw al in juli op de hoogte was van een dreiging, maar dit niet heeft gemeld. Daarmee heeft de vrouw zich volgens de woningcorporatie niet gedragen als een goede buur. De rechtbank geeft De Alliantie gelijk: de belangen, de veiligheid en rust van andere bewoners gaan boven die van de vrouw.

De Alliantie laat weten dat een huurder in het gebouw inmiddels op zoek naar een andere woning. Een tweede verblijft nog altijd ergens anders, omdat die bewoner niet terug durft naar huis.

De gemeente heeft de sluiting van de woning inmiddels verlengd naar 27 oktober. Na die datum moet het stel de woning toch echt uit.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Brandweer oefent om onveiligheid appartementen te laten zien

Appartementencomplexen in Almere worden een stuk veiliger als bewoners niet zoveel spullen plaatsen in openbare ruimten. Controleurs van woningcorporatie Ymere wijzen de bewoners daarop, maar vaak wordt daar niet naar geluisterd. Daarom is nu de hulp van de brandweer ingeroepen die geregeld brandweeroefening gaat houden in de wooncomplexen van Ymere. “Het staat zo gezellig” zegt een bewoonster in Almere Parkwijk. In de gang naar haar voordeur stonden planten en wat […]

today5 oktober 2023 6


0%