Nieuws

19-jarige Almeerder de cel in voor aanslag met zelfgemaakt explosief

today25 mei 2023 31

Achtergrond
share close

Een 19-jarige Almeerder is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid bij een aanslag op een galerijwoning in Schiedam met een zelfgemaakt explosief. Tegen de verdachte was drie jaar celstraf geëist.

Het explosief ontplofte vorig jaar in de nacht van zondag 28 op maandag 29 augustus bij een woning op de tweede etage van een galerijflat aan de Nieuwe Damlaan in Schiedam. Door de ontploffing raakte onder meer de voorgevel en ruiten van de woning beschadigd. Ook bij andere woningen in de galerijflat sneuvelden ruiten.

Op camerabeelden waren twee mannen te zien, waarvan er een met een AH-tas bij het flatgebouw naar binnen liep. Kort daarna rende hij zonder tas weer naar buiten, gevolgd door de flits van de ontploffing. Het motief voor de aanslag staat niet vast, maar lijkt volgens de rechtbank gezocht te moeten worden in het criminele milieu.

Gesnapt via Snapchat

Volgens de rechters is er geen bewijs dat de Almeerder een van de twee gefilmde mannen was, maar op basis van Snapchat-berichten met een medeverdachte, GPS-locaties in zijn telefoon en afgeluisterde gesprekken vinden ze wel bewezen dat verdachte een coördinerende rol heeft vervuld. Ook zou hij die nacht in de buurt van de woning in Schiedam aanwezig zijn geweest.

De rechtbank legde een lagere straf op dan door de officier van justitie was geëist omdat ze niet bewezen vindt dat er door de explosie levensgevaar of gevaar voor zwaar lichamelijk letsel voor de flatbewoners of voorbijgangers was vast te stellen. De Almeerder beriep zich in de verhoren en in de rechtszaal op zijn zwijgrecht.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Vrachtwagen lekt brandstof op Tussenring, donderdag nog schoonmaakwerkzaamheden

De Tussenring in Almere is woensdagavond een aantal uur afgesloten geweest omdat een vrachtwagen liters brandstof had verloren. Dat meldt een woordvoerder van de provincie. Het lek ontstond woensdagmiddag rond 17.15 uur. De brandweer heeft de gelekte brandstof van de weg gespoten. Een schoonmaakbedrijf heeft daarna de weg schoongemaakt. Het verkeer in Almere moest een aantal uur omrijden. Donderdagochtend vanaf 6.30 uur gaat een saneringsbedrijf de berm en een naastgelegen […]

today25 mei 2023 36


0%