Nieuws

Opnieuw afschot van honderden grote grazers in de Oostvaardersplassen

today23 november 2023 25

Achtergrond
share close

Staatsbosbeheer gaat ruim 400 grote grazers afschieten in de Oostvaardersplassen. Het gaat om 360 edelherten en 45 heckrunderen. Voor 80 konikpaarden wordt eerst gekeken of ze ergens anders heen kunnen. Als dat niet kan, worden de dieren geslacht.

Het afschot gebeurt omdat het gewenste aantal dieren voor het natuurgebied 1100 is. Uit tellingen afgelopen najaar blijkt echter dat er 1585 grote grazers rondlopen. De paarden zijn de enige dieren die stressvrij kunnen worden gevangen.

Reguleren

Afgelopen voorjaar maakte Staatsbosbeheer bekend dat het grootschalig afschieten niet langer nodig was, omdat het aantal dieren in het natuurgebied voldoende was teruggebracht. Staatsbosbeheer meldt dat het nu niet gaat om grootschalig afschieten, maar om reguleren.

“Er komen elk jaar natuurlijk nieuwe dieren bij”, aldus boswachter Hans-Erik Kuypers. “Dat zal ook een jaarlijks terugkerend iets worden. Regulier beheer heet dat dan, waarbij we de aantallen jaarlijks terugbrengen.”

Veertiende telling

De tellingen vanuit een helikopter worden gehouden om te zien hoeveel dieren er in het afgelopen jaar geboren zijn en zijn doodgegaan. In het verleden waren er veel te veel dieren in het gebied, waardoor er voedselschaarste ontstond en de biodiversiteit onder druk kwam te staan.

De helikoptertelling is voor de veertiende keer uitgevoerd. Dat gebeurt altijd eind oktober of begin november. De bronsttijd voor de edelherten is dan voorbij en het is dan geen broedseizoen voor de vogels. Op die manier zorgt de helikopter voor zo min mogelijk overlast voor de dieren.

Honderden dieren afgeschoten

De afgelopen jaren zijn in het gebied honderden dieren afgeschoten. Een aantal konikpaarden is herplaatst naar andere gebieden.

Het vlees van de edelherten wordt na het afschot verkocht voor consumptie. Er blijven ook edelherten achter in het gebied, als voedsel voor aaseters en insecten.

 

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

ProRail evacueert driehonderdvijftig passagiers uit trein bij Almere Muziekwijk

Spoorbeheerder ProRail heeft dinsdagmiddag 350 passagiers uit de trein bij station Almere Muziekwijk gehaald. De trein was ter hoogte van de Operetteweg stil komen te staan door een kapotte bovenleiding. Voor de evacuatie waren veel medewerkers van ProRail opgeroepen om de actie goed te laten verlopen. Het is volgens de spoorbeheerder levensgevaarlijk om een stilstaande trein te verlaten als deze niet in het station staat. Zo bestaat de kans aangereden […]

today22 november 2023 25


0%