Nieuws

Wietexperiment waarschijnlijk pas in 2024 van start in Almere

today23 februari 2023 16

Achtergrond
share close

Voorlopig begint er in Almere nog geen proef met legale wietteelt. Minister Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en minister Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) hebben besloten dat er voorafgaand aan het geplande ‘wietexperiment’ eerst een aanloopfase komt in Tilburg en Breda.

De aanloopfase start in het najaar. Als blijkt dat de proef in de twee gemeentes voldoende werkt, kan de proef worden uitgebreid naar andere steden, waaronder Almere. Dit zal naar verwachting zijn in het begin van 2024. “Om het experiment in alle deelnemende gemeenten te kunnen starten, is het belangrijk dat de kwantiteit, kwaliteit en diversiteit van wiet en hasj voldoende is”, laat het ministerie weten.

Het wietexperiment is bedoeld om te onderzoeken of legale wietteelt een goed alternatief is voor het huidige softdrugsbeleid. Coffeeshops mogen nu namelijk wel softdrugs verkopen, maar officieel kunnen ze die alleen illegaal aanschaffen omdat het is verboden om wiet te telen. Het 'experiment gesloten coffeeshopketen' moet duidelijk maken of legale wietteelt dat probleem kan oplossen.

De plannen voor de proef met de legale levering, inkoop en verkoop van cannabis zijn er al jaren. In het voorjaar van 2019 liet de gemeente Almere weten geïnteresseerd te zijn om een testgemeente te zijn. Die zomer besliste een commissie dat Almere, samen met negen andere gemeenten, inderdaad mocht meedoen met de proef. Vanwege onder meer problemen met de levering van de drugs is de proef al meerdere keren uitgesteld.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

School in Almere Poort vreest voor drugsdealers bij komst verslaafdenopvang

VMBO en MBO-school Aeres in Almere Poort is bezorgd over de mogelijke komst van een verslaafdenopvang in de buurt. Gevreesd wordt dat dealers zich in de omgeving van het woonproject gaan ophouden. Dat brengt grote risico’s voor leerlingen met zich mee zegt Aeres. Tegen het woonproject Domus van het Leger des Heils is ook veel verzet van omwonenden. In een brief aan de gemeenteraad uit het schoolbestuur nu verschillende zorgen. […]

today22 februari 2023 177 2


0%