Stel dat vrijwilligerswerk geld zou opleveren, het minimumloon. Over die vraag filosofeerden woensdagavond zo’n 35 belangstellenden in het Almeerse activiteitencentrum aan het Weerwater, Casa Casla.
Het was een theoretische discussie, want geld van de overheid is daar nog lang niet voor. De behoefte aan zo’n ‘burgerbaan’ is er volgens de aanwezigen zeker wel. “Soms zitten mensen noodzakelijk in hun ‘broodbaan’ vast, terwijl hun droombaan het vrijwilligerswerk is. Dan is het geweldig als je de stap kan maken naar het creëren van je eigen baan die energie geeft in plaats van energie slurpt.”
Het idee voor een burgerbaan is bedacht door Frans Vrijmoed. “Dat is een minimumloonbaan bij de overheid, waarbij de burger het werk mag invullen met vrijwilligerswerk naar eigen keuze.” Het gaat dan om een bedrag van 1900 euro netto per maand bij 40 uur werk.
Hoop op een pilot
Hij zegt met Tweede Kamerleden in gesprek te zijn over zijn plan. “Die hebben serieus oor naar wat wij doen. We hebben ook de motie burgerbaan ingediend bij de PvdA, die bij het landelijk congres is aangenomen.” Vrijmoed hoopt later dit jaar een pilot te kunnen starten met drie vrijwilligers die een burgerbaan krijgen. Sponsoren en eventueel de gemeente Almere zouden dan de banen moeten bekostigen.”
De PvdA in Almere ziet het principe van een burgerbaan wel zitten. Fractievoorzitter Ruud de Jonge: “Je merkt in de maatschappij dat we steeds meer vrijwilligers nodig hebben. Voor sommige mensen is het best wel lastig om vrijwilligerswerk goed te kunnen doen. Wanneer je dat beter kan inrichten met een burgerbaan waardoor er ook een financiële vergoeding tegenover staat, dan zouden meer mensen vrijwilligerswerk kunnen gaan doen.”