Nieuws

Vertrekkend burgemeester Ank Bijleveld: ‘Ik ben van Almere gaan houden’

today23 februari 2023 22

Achtergrond
share close

“Ik ben van Almere gaan houden.” Dat zei waarnemend burgemeester Ank Bijleveld van Almere in de studio van Omroep Flevoland. Op 8 maart draagt ze het stokje over aan de nieuwe burgemeester, Hein van der Loo. Ze kijkt met een positief gevoel terug op haar periode in Almere, maar er zijn ook zorgen over de toenemende polarisatie in de stad. Ook vindt ze dat het stadsbestuur meer moet nadenken over de toekomst.

De taak van Bijleveld was aan het begin duidelijk, vertelt ze. “Rust brengen, verkiezingen fatsoenlijk organiseren, evenementenvergunningen voor de Floriade afgeven en meewerken aan de regiodeal ‘Samen Maken We Flevoland’.”

Floriade
Toch waren er ook een hoop moeilijke vraagstukken in de periode waarin Bijleveld waarnam. “Het was best een zwaar jaar. De Floriade was geen makkelijke tijd. Het was prachtig, een mooi evenement. Maar het heeft veel polarisatie in de stad gebracht en dat is niet makkelijk oplosbaar. En dat heeft tijd nodig om dat weer tot rust te brengen in de stad. Dus dat is best een lastige vraag geweest.”

Directe open mensen
Vooral de directe open mensen in Almere, zullen Bijleveld bijblijven. “Ik ben wel van Almere gaan houden. Het was voor mij onbekend gebied. Ik kende de andere kant van provincie veel beter vanuit mijn eerdere functie als commissaris van de Koning in Overijssel. Ik vind de mensen in Almere vooral heel leuk en je kunt ook goed het gesprek met ze aangaan.”

Dat is ook meteen wat haar het meest bij zal blijven. “Vooral de mensen die je heel open aanspreken op de markt. En de prachtige voorzieningen in een mooie groene stad.”

Tips
Volgens Bijleveld zijn er ook nog wel zaken waaraan gewerkt kan worden. “De raad en het college moeten samen nadenken over: wat voor stad willen we nu zijn naar de toekomst toe? En wat hoort daar allemaal bij? Ze moeten af van de waan van de dag en meer op de bal spelen en nadenken: wat willen we met Almere als je kijkt naar 2050 bijvoorbeeld.”

En voor Hein van der Loo heeft ze specifieke tips voor zijn functie. “Ga gewoon naar buiten, ga rondlopen en wees aanraakbaar. Daar zit Almere op te wachten en ik denk dat dat ook een sterke kant is van de burgemeester.”

Zelf gaat Bijleveld aan de slag als voorzitter van het Kapittel voor de Civiele Orden. Deze organisatie adviseert de Nederlandse regering over voorstellen voor een Koninklijke onderscheiding.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Bevrijdingsfestival in Flevoland gaat door en blijft gratis

Het bevrijdingsfestival in Almere gaat dit jaar gewoon door en is gratis te bezoeken. Ondanks dat de organisatoren van de bevrijdingsfestivals het moeilijk hebben. Toch is het ook voor Flevoland een spannende tijd geweest. “Alle veertien festivals staan onder druk. Het is nog nooit zo ingewikkeld geweest met de stijgende kosten. Denk dan aan stijgende kosten door inflatie, door btw-aanpassing en doordat artiesten duurder zijn geworden”, zegt Paul van Sprundel […]

today23 februari 2023 20


0%