Na 50 jaar Almere Haven is het stadsdeel toe aan vernieuwing, vindt de gemeente. Daarom roept zij Havenaren op om mee te denken over de toekomstige inrichting van het oudste deel van de stad. Vanaf 10 juni zijn er tentoonstellingen, dorpsgesprekken en een webinar om input vanuit de inwoners te verzamelen.
Voordat de gemeenteraad definitieve besluiten kan nemen, moet er een ‘participatietraject’ worden doorlopen, waarbij Havenaren de kans krijgen om mee te denken en mee te praten over de plannen.
Drie mogelijke scenario’s
De gemeente heeft voor dit proces drie ‘ontwikkelrichtingen’ bedacht. Deze ontwikkelrichtingen zijn gebaseerd op plannen die in de ‘Havenvisie’ staan. Dat is een plan dat gemaakt is door twaalf Almeerse organisaties die ideeën hebben over de toekomst van het stadsdeel. Deze organisaties vormen samen het ‘Havenverbond’.
De eerste richting die bedacht is, gaat uit van 3000 extra woningen in Almere Haven. De gemeente hoopt dat Havenaren hierdoor sneller een woning vinden. Er moet wel ruimte blijven voor auto’s, met voldoende parkeergelegenheid. Omdat daar in het centrum van Haven weinig ruimte voor is, komt de nieuwbouw in dit scenario langs de dijk, de Singelgracht en op de Steiger-Zuid.
De tweede ontwikkelrichting gaat ook uit van 3000 nieuwe woningen, maar hier wordt ingezet op het verbeteren van fietsroutes, in plaats van meer parkeergelegenheid. Ook in het openbaar vervoer en het deelvervoer wordt geinvesteerd. “Zo heeft niet iedereen een eigen auto of parkeerplaats meer nodig.” Dat zou betekenen dat er in het centrum juist wel plek is voor ‘heel wat’ nieuwe woningen, maar ook op de Steiger-Zuid en dichtbij het openbaar vervoer. Dit scenario moet het centrum versterken, omdat het zorgt voor meer klanten voor winkels en horeca. Ook pleinen en het groen krijgen aandacht.
De derde richting gaat uit van een ‘flinke’ investering in buitenruimte. In tegenstelling tot de andere twee scenario’s, is er in dit scenario ruimte voor 2000 woningen. “Zo blijft er meer ruimte over voor groen”, aldus de gemeente. Ook hier is er aandacht voor fietsroutes, het openbaar vervoer en deelvervoer. De nieuwe woningen komen, ook in dit geval, vooral in het centrum. Omdat er minder bewoners bij komen dan bij de andere twee mogelijkheden, zijn er ook minder voorzieningen in opgenomen.
Financiële haalbaarheid
Vervolgens moeten de financiële haalbaarheid en de effecten op de omgeving van de verschillende scenario’s nog in kaart worden gebracht. Bij het uiteindelijke voorstel wordt ook een advies van het Havenverbond meegestuurd.
Hoe kun je meedenken?
Op 12 juni is er vanaf 12:30 uur een tentoonstelling in theater Corrosia. Daar worden de drie verschillende scenario’s uitgelegd. “Je kan meedenken met een van onze teamleden en per ontwikkelrichting aangeven wat je er wel en niet goed aan vindt.”
Op 12 juni is er om 19:30 uur ook een dorpsgesprek in Corrosia.
Voor Havenaren die ergens niet persoonlijk naar toe kunnen, of liever meedenken vanuit huis, is er op 10 juni een webinar. De gemeente presenteert de drie ontwikkelrichtingen en legt de samenhang tussen keuzes uit. Voor de webinar moeten deelnemers zich van tevoren aanmelden via de website van Havenhart.
Vanaf 10 juni is er ook een online vragenlijst beschikbaar, waar goede en minder goede dingen bij de drie ontwikkelrichtingen aangegeven kunnen worden. “Iedereen kan deze invullen, ook als je tijdens andere momenten al je mening hebt gegeven.”
Mijn straat is het leukste omdat we met de feestdagen en tijdens evenementen alles versieren en ook proosten met oud en nieuw op een mooi en vooral een gezond nieuwjaar. Tijdens kerst hangt de straat vol met lichtjes en komen er vele bewoners uit de Noorderplassen een kijkje nemen. Onze straat is echt een begrip in de wijk. Onze straat heeft ook een zaalvoetbalteam opgezet waar een aantal mannelijke bewoners in meespelen. Onderling gaan we allemaal gezellig met elkaar om […]