Er wordt al vele jaren gespeculeerd over de toekomst van De Voetnoot in Almere Stad. Een markant gebouw aan het Stadhuisplein van gemeente-architect Tjitte Tigchelaar. De culturele broedplaats biedt nu plaats aan meer dan 30 verschillende culturele ondernemingen en zzp’ers. Voor het zomerreces zal het college drie scenario’s voorleggen aan de raad. Na jaren van onenigheid zal blijken of De Voetnoot een voetnoot wordt in de Almeerse geschiedenis.
Architectuurhistoricus Ans van Berkum noemt het gebouw een zeldzaam architectonisch object. “In de jaren zeventig zag men de tijdelijkheid in van veel bouwwerken. Dat was niet de visie van Almere. De Voetnoot werd ontworpen vanuit het oogpunt van duurzaamheid. Niet alleen de materialen – beton en metaal- werden daarop uitgekozen, maar vooral ook het ontwerp moest flexibel genoeg zijn om de tand des tijds te doorstaan.”
Architect Tigchelaar wilde dat de mensen die er zouden komen te wonen en werken, zelf invulling konden geven aan het pand. Zo staat de betonnen gevel los van het gebouw en is het te vervangen. “De Voetnoot is nu nog maar de helft van de grootte die het had kunnen hebben. Oorspronkelijk was het idee dat dit gebouw nog eens gespiegeld gebouwd kon worden. Je kunt het niet alleen uitbouwen in de breedte, maar er is in het ontwerp ook rekening gehouden met de mogelijkheid tot optoppen, waardoor er meer ruimte ontstaat voor woningen”, zegt Van Berkum.
Monumentenstatus
In 2020 werd er in opdracht van de gemeente Almere een zogeheten waardestellend cultuurhistorisch onderzoek verricht door Victorien Koningsberger. Van Berkum: “Er is landelijk beleid dat de bouw van ná 1965 in aanmerking kan komen voor de monumentenstatus als het aan vier criteria voldoet. Uit de waardebepaling die destijds door Victorien Koningsberger is verricht, blijkt dat De Voetnoot aan alle criteria voldoet om op termijn de monumentenstatus te verkrijgen.”
Daarnaast is er volgens Van Berkum veel geld gestoken in de renovatie die enkele jaren geleden is afgerond. Zo zijn er zonnepanelen en nieuwe daklichten geplaatst, maar is er ook geïnvesteerd in led-verlichting, waardoor het gebouw nog toekomst bestendiger is gemaakt.’