Nieuws

Steeds meer feest in Moddergat, carnaval komt naar Almere

today24 februari 2023 80

Achtergrond
share close

Het is maandag, 20 februari, en Hub Hendrix, eigenaar van Café Fiësta vindt in zijn kroeg hier en daar nog wat confetti. Het is afkomstig van het carnavalsfeest op vrijdag 17 februari, van acht tot drie: “Het was een geslaagd feest. De meeste mensen kwamen verkleed. Ik heb veel clowns gezien, maar ook piraten of mensen in een gevangenispakje. Wat ook leuk was: er kwamen veel mensen uit mijn vaste klantenkring, en degenen van wie ik het niet verwachtten hadden zich juist verkleed. Wie is dat nou weer, dacht ik dan.”

Een goed feestje dus, al duurde het even voor het op gang kwam: “Het is bij ons toch anders dan in het zuiden. Het begin was iets moeizamer. Er moeten hier toch een paar biertjes en wijntjes in voordat iedereen gaat hossen en springen”, voegt Hendrix eraan toe.

Het is echter niet voor het eerst dat er in Almere carnaval is gevierd. De eerste keer was namelijk in 1977, aldus Michel Langendijk van Stadsarchief Almere. “Er was een Prins Carnaval, in 1977 heette die Prins Willem I. Die rol werd namelijk ingevuld door Willem de Graaff. Er was dat jaar ook een carnavalsvereniging opgericht, de Moddertrappers. De carnavalsnaam van Almere is namelijk Moddergat. Rond 1985 was er ook even een tweede vereniging, die heette de Jokers, dacht ik, en in 1979 was er een optocht met grote praalwagens.”

Styleadviseur Maggie van der Stel is Almeerder van het eerste uur en kan zich die eerste carnavalsvieringen nog herinneren: “Ja, dat weet ik nog wel. Het was in café’s, maar het grootste feest was in de Roef. Iedereen kwam daar, jong, oud, man, vrouw… Er was ook niet zoveel te doen in Almere. Dan danste je de polonaise, en de meeste mensen hadden hun carnavalspak aan.”

Ook John de Vroede, één van de oprichters van de Almeerse rockband Incognito, heeft veel van het Almeerse carnaval meegekregen: “In mijn tijd was Roef erg populair, net als Stadskelder, Corosia en S-Club. Het voelde alsof we aan het pionieren waren. Het was een hele andere vibe dan tegenwoordig. Op een paar joints rokende kids na, die werden gezien als stoney malloneys, eigenlijk geen pillen of andere harddrugs gezien. Veel meer live muziek op straat en in de kroegen, iedereen wist wie je was. In het begin hadden we ook maar één agent, Henri, die iedereen kende. ”

Ondanks de veranderde sfeer komt De Vroede dit jaar nog naar Almere voor een Incognito-reünie. Van der Stel kijkt ook met een goed gevoel terug op de ‘pionierstijd’: “Ik ga niet meer naar carnaval, er wordt wel veel gedronken, en ik ben al gezellig zonder drank. Maar ik heb goede herinneringen aan het carnaval, eigenlijk zijn al mijn herinneringen aan Almere goed.”

Wel of geen live muziek, sociale controle of alcohol, ook volgend jaar zal het met carnaval weer feest zijn in Café Fiësta, en ook in andere Almeerse horeca, aldus café-eigenaar Hendrix: “Ik merk in de vijf jaar dat we carnavalsfeesten organiseren, er steeds meer andere Almeerse café’s zijn die het ook doen. Ja hoor, volgend jaar gaan we het gewoon weer doen. En dan zorgen dat het minstens zo leuk wordt.”

Foto: Gert Schutte en komt uit het Stadsarchief Almere.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Vertrekkend burgemeester Ank Bijleveld: ‘Ik ben van Almere gaan houden’

“Ik ben van Almere gaan houden.” Dat zei waarnemend burgemeester Ank Bijleveld van Almere in de studio van Omroep Flevoland. Op 8 maart draagt ze het stokje over aan de nieuwe burgemeester, Hein van der Loo. Ze kijkt met een positief gevoel terug op haar periode in Almere, maar er zijn ook zorgen over de toenemende polarisatie in de stad. Ook vindt ze dat het stadsbestuur meer moet nadenken over […]

today23 februari 2023 22


0%