Bewoners van het gemengde wooncomplex aan de Louis Armstrongweg in Muziekwijk ontvingen maandag de sleutel van hun gloednieuwe woning. Statushouders en woningzoekenden wonen er onder één dak. Het is voor het eerst dat een project in Almere op deze manier wordt opgezet.
De 22-jarige Shai-D Le Couvreur is één van de kersverse bewoners van het omgebouwde kantoorpand. Ook zij nam vandaag de sleutel in ontvangst. Ze woonde tot voor kort aan de Odeonstraat, maar aarzelde geen moment toen ze hoorde over de opzet van dit project. “Toen dacht ik: Ja, ik wil daar wonen. Ik wil niets anders meer.”
Motivatiebrief
Om een woning toegewezen te krijgen, moesten alle woningzoekenden zonder urgentieverklaring laten weten wat hun motivatie is om met statushouders te wonen. “Ik heb echt heel lang nagedacht wat ik moest invullen”, vertelt Shai-D, “Ik heb het uiteindelijk maar gewoon opgestuurd.”
Dat heeft zijn vruchten afgeworpen: de zogeheten community managers hebben Shai-D niet alleen een woning toegewezen, ze hebben haar ook tot ‘gangmaker’ benoemd. Dat betekent dat zij binnen het gebouw één van de aanspreekpunten is. Daarnaast organiseert ze evenementen en bijeenkomsten voor haar buren. De Alliantie vindt het belangrijk dat iedereen zich verbonden voelt binnen het pand.
Community managers zijn medewerkers van De Alliantie die zich de komende periode bezighouden met harmonieus samenwonen in het wooncomplex.
“De community managers hebben gesprekken gevoerd en gekeken hoe graag mensen hier willen wonen. Is dit echt je motivatie om hier te gaan wonen? Of gaat het alleen om een dak boven je hoofd?” vertelt Allard Zandstra, manager wonen bij De Alliantie.
Bewoners zoals Shai-D zijn volgens Zandstra het soort bewoner dat past binnen dit project. “We willen er eigenlijk gewoon een normaal complex van maken, los van met welke achtergrond mensen hier terecht zijn gekomen”, zegt hij.
‘Vragen om problemen’
Niet alle Almeerders reageerden enthousiast toen het gemengd wonen-project werd aangekondigd. Opmerkingen als “R.I.P. naar al die vrouwen die daar willen gaan wonen”, en “Dit is echt vragen om problemen”, zijn een greep uit de reacties die 1Almere ontving op het nieuws.
Zandstra kent de vooroordelen, maar die zijn volgens hem niet nodig. Daarover zegt hij: “Er kunnen ook mensen zijn die al hun hele leven in Almere wonen, maar enorme etterbakken blijken te zijn die hier helemaal niet passen.” Volgens hem leert de ervaring met vergelijkbare projecten dat dit project juist een goede kans op slagen heeft.
‘Dit is de samenleving’
Wethouder Froukje de Jonge snapt de zorgen van sommige Almeerders. “Aan de andere kant: Dit is de samenleving hė. Daar wonen allemaal mensen door elkaar heen”, zegt ze. “Almere is een stad van nieuwkomers. Heel veel mensen komen ergens anders vandaan en moeten het samen rooien. Dat moet hier ook.”
“Hier proberen we een beetje een eerlijke balans te zoeken”, vervolgt de wethouder. “Het is vechten om een schaars goed. We willen zo goed mogelijk laten zien dat we dit iedereen gunnen. En dat is hier prachtig gelukt. Het ziet er heel mooi uit.”
Oogje in het zeil
Shai-D kan haar geluk dan ook niet op: Met een ‘big smile’ staat ze in haar nieuwe thuis, dat ‘zelfs’ van een vaatwasser en een regendouche voorzien is. “Ik heb echt geluk dat ik deze woning toegewezen heb gekregen.”
Wethouder De Jonge geeft aan dat zowel de gemeente als De Alliantie een oogje in het zeil houdt. “We staan pas aan het begin. We gaan heel goed kijken wat hiervan te leren valt.”
Vrijwilligers Wil (73) en Marja (75) zijn al twintig jaar betrokken bij Vriendschap op Maat, het maatjesproject van de VMCA (Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere). Ze zetten zich in voor mensen met een psychische kwetsbaarheid en gaan wekelijks langs bij hun maatjes. “Dankzij hun steun durfden mensen weer het huis te verlaten.” Marja bezoekt al jarenlang om de week een mevrouw die door haar psychoses weinig tot geen contact met […]