Nieuws

Stadsreiniging Almere trapt landelijke acties gemeenteambtenaren af

today24 januari 2023 24

Achtergrond
share close

De Stadsreiniging in Almere heeft dinsdagmorgen de aftrap gegeven voor een staking van gemeenteambtenaren in diverse gemeenten in het land. Het gaat naast onder meer vuilnismannen ook om buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) en medewerkers van gemeentekantoren.

Volgens vakbond FNV zal de tweedaagse staking in Almere onder meer gevolgen hebben voor het ophalen van huisafval en het legen van de ondergrondse vuilniscontainers. De gemeente Almere zegt dat niet alle medewerkers staken, waardoor een deel van de afvalinzameling wel zou doorgaan. De huisvuilcontainers worden dinsdag en woensdag zeker niet geleegd.

“Dat mensen met onzekere contracten toch hier zijn en toch het werk neerleggen, daar ben ik ontzettend trots op.”— Gijsbert Boggia, FNV

FNV-woordvoerder Gijsbert Boggia is tevreden over de opkomst. Er zijn ongeveer 100 stakers geregistreerd. “Het is heel veel wat we van ze vragen. Er wordt al heel lang onderhandeld over de cao en we komen geen stap verder. De werkgevers bieden echt veel en veel en veel te weinig, en willen niet opschuiven. Dan ben je een keer uitgepraat.” Boggia noemt de actie nu al geslaagd. “Dat mensen met onzekere contracten, daar zijn er veel te veel van hier, flexcontracten en uitzendbureaus, toch hier zijn en toch het werk neerleggen, daar ben ik ontzettend trots op.”

Steun collega’s Stadhuis
Ook andere Almeerse ambtenaren zijn dinsdagmorgen vroeg bij de Stadsreiniging te vinden. “Er zijn tientallen van het Stadhuis, voor wie de cao ook geldt, die nu niet staken”, zegt Boggia. “Die zijn er uit solidariteit met hun collega’s, die nu al het werk neerleggen.”

FNV wil met werkonderbrekingen en stakingen een betere cao afdwingen. De bond stelde in november een ultimatum toen het cao-overleg met de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) was vastgelopen. De gemeenten boden een loonsverhoging van 5 procent op 1 februari en nog eens 3 procent per 1 april 2024. FNV wil een loonsverhoging van 12 procent voor één jaar. Ook eist de vakbond automatische prijscompensatie in de cao voor 2024.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

easyfm almere

Nieuws

Broers vrijgesproken van dodelijke steekpartij

Twee broers van 29 en 26 jaar zijn maandag vrijgesproken van het doodsteken van Fanuel Berika op een parkeerterrein aan de Breskensweg in de Almeerse Stedenwijk. Er is onvoldoende bewijs dat de Almeerders verantwoordelijk zijn voor de fatale steekwonden waaraan het 26-jarige slachtoffer is overleden. Wel veroordeelt de rechter het tweetal tot een celstraf van één jaar voor openlijke geweldpleging. Het jongere broertje van het tweetal is veroordeeld tot een […]

today24 januari 2023 31


0%