Jaarlijks telt een groepje van zes Almeerders het aantal broedende roofvogels in de bossen van en rondom de stad. Op deze manier willen ze onderzoeken hoe het met de roofvogelpopulatie in heel Nederland gaat. Het is een onderzoek dat uit gaat van Werkgroep Roofvogels Nederland.
Ton Eggenhuizen, één van de tellers in Almere, vertelt dat ze alle bossen in Almere aflopen op zoek naar de nesten van de vogels. “De nesten brengen we in kaart en als de jongen uit de nesten groot genoeg zijn, geven we ze een vogeltrekring.”
Broedseizoen
De jaarlijkse telling vindt plaats in de zomer. “Zo krijgen we een completer beeld, want in de winter trekt een deel van de vogels weg. Wij onderzoeken daarom van maart tot en met juli.”
Hij legt uit dat ze in maart al beginnen met het opzoeken van de oude nesten. “Roofvogels broeden vaak een paar jaar achter elkaar op hetzelfde nest. We gaan langs als er nog net geen blad aan de bomen zit om de grote nesten te bekijken en in kaart te brengen. In mei kijken we naar de bewoning van de nesten en begin juni gaan we de jonge vogels ringen.”
Interessant
Zo’n onderzoek kan erg interessant zijn volgens Eggenhuizen. “Zo weten we nu bijvoorbeeld dat het aantal buizerds afneemt. Al jaren krijgen zij minder jongen en dat kan een aanwijzing zijn dat het hele systeem slecht gaat. Dat komt omdat zij bovenaan de voedselpiramide staan.”
“We willen dan weten hoe dat komt. Hebben ze te weinig voedsel, worden ze te veel opgejaagd of zijn de vrouwtjes niet in de juiste conditie om eieren te leggen? Met zo’n onderzoek kunnen we daar dan achterkomen.”
Toename
Al vertelt hij dat er ook soorten zijn die het juist beter doen. “De wespendief neemt, voorzichtig gezegd, juist toe in populatie. Er zijn meer broedgevallen. Het lijkt er op dat zij genoeg voedsel kunnen vinden en dat er voldoende ruimte is voor hen.”
Eggenhuizen legt uit dat dat bijzonder is. “De wespendief is een zeldzame vogel die ook nog eens heel specifiek eet. Zoals de naam doet vermoeden eet deze roofvogel namelijk voornamelijk wespenlarven. Ze graven wespennesten uit om daar die larven uit te eten.”
Klaar
De wespendieven zijn volgens hem ook de laatste roofvogelsoort die jongen krijgt. “Die hebben we nu geringd en dat zorgt ervoor dat we weer klaar zijn voor dit seizoen.”