De Staatsliedenwijk in Almere Stad kampt met een heuse rattenplaag. Na de eerste rat te hebben gezien in maart, loopt er nu een hele familie rond volgens buurtbewoners. Zowel onder een huis als op de straten zijn de ratten al gespot. De bewoners zijn het zat en willen dat de gemeente en woningbouwvereniging het probleem oplossen.
Buurtbewoner Alice spotte die eerste rat. “Ik stond op de hoek van de J. G. Suurhoffstraat met iemand te praten en ineens schoot er een vaal bruine rat van het ene bosje over de stoep naar het andere bosje.”
Dezelfde dag heeft Alice nog een appje gestuurd aan de wijkbeheerder. “Ik vroeg of er een brief in de wijk verspreid kon worden, waarin de afvalregels benadrukt worden. Denk hierbij aan: afval in de container en niet ernaast. Als reactie zou ze kijken of er een brief uit kon, maar die brief heb ik nooit gezien.”
Verantwoordelijkheid Woningbouwvereniging
Tirza Mulder, wijkbeheerder van woningbouwvereniging GoedeStede, vertelt dat ze maandag van het probleem heeft gehoord en nu in contact staat met de bewoners. “Ik heb contact gehad met een aantal dames uit de buurt en we gaan nu als verhuurder kijken wat we kunnen doen.”
Ze vertelt dat ze samen met een ongediertebestrijder een rapportage willen schrijven. “Als blijkt dat het een bouwkundig probleem is, dan kunnen we dat oplossen. Ik weet dat er één woning is met een rattenhol. Daar zijn wij verantwoordelijk voor en daar gaan we ook kijken wat we kunnen doen.”
Mulder legt uit dat de ratten die op straat lopen, niet onder de verantwoordelijkheid van de woningbouwvereniging vallen. “Die ratten lopen in openbaar gebied en daar moet de gemeente wat aan doen.”
Verantwoordelijkheid Gemeente
Volgens woordvoerder van de gemeente, Taiees Vis, kunnen meldingen van ongedierte, als ratten, gedaan worden via Melding Openbare Ruimte. “De gemeente monitort daar de meldingen van ratten. Pas als we meerdere meldingen uit dezelfde wijk krijgen, spreken we van een plaag. Dan gaan we actie ondernemen door bijvoorbeeld een ongediertebestrijder in te schakelen. “
Buurtbewoner Laura zegt dat ze al meerdere meldingen heeft gedaan bij de gemeente, maar geeft aan dat de gemeente maar niet komt helpen. “Ik heb bijvoorbeeld gemeld dat ik zeven ratten heb gezien, maar ik krijg te horen dat de gemeente Almere geen ratten bestrijd. Dat vind ik raar, want zij zijn verantwoordelijk! Ik woon op de begane grond en heb geen ventalitatieraampjes, maar durf mijn raam met die ratten nu niet open te doen.”
Twintig ratten op straat
Volgens Laura rennen de ratten over de straat. “Ik zie er wel twintig overdag op de straat lopen. Dat komt omdat er hier overal afval wordt gedumpt naast de containers in plaats van in de containers.”
Ze vertelt dat er ook niet genoeg containers zijn voor alle bewoners. “Er zijn vijf containers voor twee grote flatblokken. Daarnaast dumpen de pandjes op de Marktkant hun afval ook bij ons. Dan is er gewoon te weinig ruimte. En de gemeente doet niks.”
Beter met afval omgaan
Tirza Mulder gaat in gesprek met de gemeente om te kijken wat zij kunnen betekenen voor de wijk. Maar ze vindt ook dat buren geattendeerd moeten worden op hun gedrag met betrekking tot afval. “Het gaat om een stukje bewustwording. Afval wordt naast de containers gedumpt en dat is niet de bedoeling. Buren moeten elkaar aanspreken en elkaar helpen om afval op te ruimen. Daar moet iedereen een steentje aan bijdragen. “
Als wijkbeheerder wil ze daarom het probleem meer onder de aandacht te brengen. “Ongedierte als mieren, wespen, muizen en ratten is een groter wordend probleem, daar kunnen we binnenkort nog wel een nieuwsbrief over schrijven bijvoorbeeld.”
Flyeren
Buurtbewoners, waaronder Laura, zijn nu aan het flyeren om de buurt te attenderen op de ratten en welke invloed juiste afvalverwerking heeft op het bestrijden van de beesten. Daarmee hopen ze dat de plaag snel is opgelost.