Nieuws

Raad Almere bezorgd over mogelijke komst asielzoekers in voormalige gevangenis

today31 maart 2023 30

Achtergrond
share close

De politiek in Almere maakt zich zorgen over de mogelijke opvang van zogeheten ‘kansarme’ asielzoekers in de voormalige gevangenis in Almere Buiten. Het Rijk wil die inrichting gebruiken voor de opvang van asielzoekers die weinig kans maken op een verblijfsvergunning. De Almeerse gemeenteraad werd gisterenavond bijgepraat over de plannen van het Rijk.

Bij alle partijen leven vragen en zorgen. Zo ook bij Koen Bokhorst van de VVD. De partij vindt de opvang een slecht idee voor Almere. “Wat de VVD betreft is Almere geen goede plek voor de opvang van ‘veiligelanders’. We willen het gesprek aangaan met de gemeenteraad wat wij als raad vinden van dit voorstel.”

Hans van Dijk van de ChristenUnie is ook geen voorstander van het plan van het ministerie van Justitie en Veiligheid. “Het ministerie zet ons met de rug tegen de muur. Eigenlijk, wat we ook vinden, het ministerie kan ons overal ‘overrulen’, zelfs over het bestemmingsplan.”

Ook Aya Selman van de PvdA staat niet te springen bij het plan. “Niemand staat te wachten op een zware voorziening die de capaciteit van onze politie, van onze beveiliging gaat opslokken.”

Tekort aan politiemensen
Martine van Bemmel is ook ongelukkig met het voornemen van het ministerie. “We hebben al een tekort aan politiemensen”, zegt van Bemmel. “We zitten nog op het niveau van 2013 en de stad is sindsdien enorm gegroeid.” Ze vindt het onduidelijk of de capaciteit zal gaan meegroeien. Ze maakt zich daarnaast zorgen over wat de komst van deze groep asielzoekers zal betekenen voor het draagvlak in Almere.

Het college van burgemeester en wethouders moet inzetten op meer politie, vindt ook Hans van Dijk van de ChristenUnie. “Als het dan toch moet, dan maar veel politiecapaciteit erbij en zorgen dat we voor Almere wat binnenhalen.” Meerdere partijen gaven tijdens de bespreking donderdagavond aan dat Almere al veel doet op het gebied van de opvang van vluchtelingen. Ook de ChristenUnie is die mening toegedaan. “We hebben één van de grootste azc’s binnen onze gemeentegrenzen, we vangen Oekraïense vluchtelingen op. En dat is ook echt wat we willen als ChristenUnie. Maar het kan ook een keer teveel worden.”

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Nog twee opties over als locatie voor nieuw buitenzwembad

Er zijn nog twee locaties in beeld voor een nieuw buitenzwembad in Almere. Dat schrijft het college van B en W in een brief aan de gemeenteraad. Het gaat om de hockeyvelden bij Zwembad Stad en het Schakelgebied bij busstation ’t Oor. Dat betekent dat de locatie bij het Kasteel is afgevallen. Al jaren zoekt de gemeente naar een nieuwe locatie voor een openluchtzwembad. In eerste instantie had de gemeente […]

today31 maart 2023 45


0%