Het Flevoziekenhuis in Almere wil vanaf 2025 de helft minder medisch afval produceren. Een ziekenhuis heeft veel vuilnis, omdat veel medische hulpmiddelen in plastic verpakt zitten of maar één keer gebruikt kunnen worden. Daarnaast wordt veel afval bestempeld als ‘medisch’ waardoor het tot nu toe eigenlijk niet gerecycled kan of mag worden. Per dag komt er van één operatiekamer zo’n 16 kilo vuilnis.
Oogarts Sjoerd Elferink wil iets doen tegen de berg afval die hij produceert. Ook bij zijn werk blijft veel afval over. Sommige instrumenten zijn maar voor één keer te gebruiken. “Om het milieu te sparen kom ik op mijn fiets naar mijn werk. Toen ik ontdekte dat één dag opereren dezelfde impact heeft op het milieu als een autorit van Amsterdam naar Kaapstad in Zuid-Afrika was voor mij wel duidelijk dat ik juist in het ziekenhuis veel kan doen om het milieu te ontzien”, vertelt de bevlogen arts. Hij is één van de aanjagers van het zogenoemde ‘Green Team OK’ (operatiekamer, red.) van het ziekenhuis. Dit team bedenkt hoe de afvalstroom drastisch omlaag kan.
Zonde om het terug te sturen
Bijna alles wat verpleegkundigen en artsen gebruiken is verpakt in plastic. Vaak omdat het steriel moet zijn. Dit plastic is zelf schoon, maar werd eerst verbrand. “Bij de operatiekamers scheiden we nu verschillende soorten verpakkingsplastic. Doppen, flessen, zacht plastic en hard kunststof. Op deze manier kan het prima gerecycled worden”, vertelt teammanager Esther Aikens van het ‘Green Team OK.’ Sommige verpakkingen zijn van dusdanige kwaliteit dat Aikens maar ook oogarts Elferink het zonde vinden dat het niet direct opnieuw gebruikt kan worden door het terug te sturen naar de fabrikant. “Dat mag niet omdat het in de operatiekamer geweest is. Dit is echt zo zonde, sommige verpakkingen zijn precies op maat gemaakt voor een bepaald instrument. En er is dus helemaal niets mee gebeurd, het is helemaal schoon!”, vertelt Aikens terwijl ze een hardplastic verpakking vast heeft van een medisch apparaat.
Spullen zoals infuuszakken, worden na gebruik nu nog weggegooid. Er heeft bijvoorbeeld iets van medicijnen ingezeten. “Wij zijn nu aan het onderzoeken of er niet een manier is om een aantal van dat soort spullen toch goed schoon te maken zodat ze wel verwerkt kunnen worden tot nieuw kunststof. Plastic waar dan nieuwe infuuszakken van gemaakt kunnen worden”, vervolgt Aikens.
Overleg met fabrikanten
Gerdisja van Breemen is inkoper van het ziekenhuis en ook zij kijkt steeds strenger naar wat er precies het ziekenhuis inkomt. “Ik ben met fabrikanten in overleg zodat ze goed recyclebare spullen leveren. Zo bestaan infuuslijnen nu nog uit verschillende soorten plastic en zijn daardoor moeilijk te recyclen. Ik wil weten van welke grondstof iets precies gemaakt is en of het makkelijk te scheiden is. Want het moet echt anders”, aldus de inkoper.
Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.