Nieuws

Nieuwe ceremonie op Wereldkankerdag

today7 februari 2023 19

Achtergrond
share close

Parkhuys Almere heeft zaterdagavond in het kader van Wereldkankerdag een korte ceremonie in het stadion van Almere City FC gehouden. Met een hart van lampionnen herdachten enkele tientallen aanwezigen slachtoffers van de ziekte.

Op Wereldkankerdag zijn er in het hele land al jaren ceremonies en andere activiteiten. “Maar in Almere doen we dit voor het eerst”, aldus Ruud de Jonge, coördinator van Parkhuys, het centrum dat mensen steunt die met kanker krijgen te maken. “En voor zover ik weet is het ook het enige evenement op deze dag in Almere.”

Ingrijpende ziekte
Eén op de drie Nederlanders krijgt op zeker moment te maken met kanker. De impact die de ziekte heeft op patiënten en hun omgeving is enorm. “Elk jaar worden meer dan duizend Almeerders getroffen door de ziekte”, gaat De Jonge verder. “De groep die met kanker te maken heeft gehad groeit dus. Het is een heel ingrijpende ziekte, en dan kan het geen kwaad om daar wat ondersteuning bij te krijgen.”

Die ondersteuning biedt het Parkhuys Almere. Daar kunnen mensen die te maken hebben met kanker elkaar ontmoeten en ervaringen uitwisselen. Naast de dagelijkse activiteiten die het centrum biedt, organiseerden vrijwilligers dit jaar voor het eerst de herdenkingsceremonie. Nu nog relatief klein en bescheiden, maar met de bedoeling om het te laten groeien.

Geboorte van een traditie
De aanwezigen ontstaken net na zonsondergang de lampionnen die het hart vormden. Na enkele korte toespraken en een minuut stilte namen veel van de aanwezigen een lampion mee naar huis. “Zo’n lichtgevende lampion, dat is eigenlijk een metafoor voor wat er belangrijk is in je leven”, zegt De Jonge “Als we daarmee samen vorm kunnen geven aan een mooie ceremonie, dan is dat alleen maar goed. Laten we er een traditie van maken.”

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Jonge zwarte vrouwen overleven ramp in SciFi-stijl in Sentini Grunbergs boek Zwarte Zonnen

Rechtstreeks door de ether tussen Afrika en Nederland, via Instagram, stuurde de Ghanese tekenaar Francis Greenslade zijn SciFi-portret van de Almeerse schrijfster Sentini Grunberg naar laatstgenoemde, na een ontmoeting op een Ghanese kunstbeurs. Het bleek een zakelijk schot in de roos. Grunberg: “Ik vond het portret zo mooi geworden. Ik bleef hem ideeën sturen via Instagram voor tekeningen, die hij dan weer naar mij stuurde.” Op die manier werd het zaadje in haar hoofd geplant voor Zwarte Zonnen/Black Suns, een boek over de Afrikaanse zussen Makeena (14) en Alana (8). De twee wonen prima op Zion, een planeet in een ver sterrenstelsel met twee zonnen, tot er een ramp gebeurt. De zussen moeten in lockdown en zetten hun superkrachten in om het te overleven. Een mooi idee, toen […]

today6 februari 2023 51


0%