Nieuws

Milde winter is een zegen voor de kastuinbouw: “We zijn er nog”

today1 maart 2023 27

Achtergrond
share close

Met torenhoge gasprijzen en een mogelijk strenge winter op komst, stond het voortbestaan van menig kastuinbouwer op het spel. Maar dankzij het gunstige weer lijken de gevolgen voor een aantal telers mee te vallen.

“We hebben veel minder gas gebruikt dan de laatste jaren”, zegt Laurens Bijl van Kwekerij Almere. “De afgelopen twee jaar heb ik de gasprijzen zien verzevenvoudigen. Daar had ik slapeloze nachten van. Helemaal toen er ook nog eens voorspellingen kwamen dat we een strenge winter zouden krijgen.”

Bijl deed voor de winter allerlei aanpassingen, om maar zo min mogelijk gas nodig te hebben. “De temperatuur in de kas heb ik hier en daar laten zakken. Ook ben ik later begonnen met het opkweken van nieuwe plantjes.” Bijl maakte bovendien aparte, van elkaar gescheiden, plekken in de kassen met verschillende temperaturen.

Bijl is niet alleen teler, hij biedt ook overwinteringsplekken voor bijvoorbeeld tropische bomen en planten. “Het zijn de sieraden uit de tuin van mijn klanten. Maar dat groen kan niet tegen de vorst en ze overwinteren hier dan in het zogenoemde plantenhotel.” De planten staan op een speciale plek in de kas, met een goede temperatuur. Het gaat onder meer om citrusbomen, olijvenbomen en palmbomen.

Dankzij een milde winter en verschillende aanpassingen is er dus veel gas bespaard. En het gaat de goede kant uit: “De dagen worden alweer langer, dus meer zon in de kas. Wij maken ons nu op voor het nieuwe seizoen. En we zijn blij dat we het overleefd hebben”, besluit Laurens Bijl van Kwekerij Almere.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Kluis met onbekende inhoud gevonden in bos

Brandweer en politie hadden in de nacht van maandag op dinsdag een bijzonder klusje in Almere. In de berm van de Galjootweg in Pampushout vond een voorbijganger een kluis. De politie werd gealarmeerd, maar het lukte agenten niet om de deur te openen. Daarom werd de brandweer te hulp geroepen om de gedumpte brandkast open te knippen. Op videobeelden is te zien dat er in de kluis voorwerpen liggen. Het […]

today1 maart 2023 42


0%