De kosten voor jeugdzorg zijn in Almere de afgelopen drie jaar gestegen van ruim 75 miljoen naar bijna 104 miljoen euro. Dit betekent dat ongeveer tien procent van het totale jaarbudget van de gemeente wordt uitgegeven aan jeugdzorg. Er wordt nu onderzocht hoe de gemeente kan voorkomen dat de kosten nog verder toenemen.
In 2020 gaf Almere 75,6 miljoen euro uit aan jeugdzorg. In 2021 was dat 81,7 miljoen euro. Vorig jaar liep dit op naar 90,5 miljoen euro. De verwachting is dat kosten in 2023 tot 103,8 miljoen euro stijgen.
Waarom kost de jeugdzorg steeds meer?
Volgens wethouder Roelie Bosch werden de hogere kosten vooral veroorzaakt door corona. “Mensen zaten dichter op elkaars lip en werkten thuis. Dat zorgde voor extra spanningen thuis. Dit betekende soms dat kinderen daardoor uit huis moesten, omdat het echt niet meer houdbaar was. Wat je ook ziet, is dat soms de begeleiding in huis is toegenomen. Ja, dat zorgde voor een toename.”
Het stadsbestuur vermoedt dat er steeds meer geld naar jeugdzorg moet als er niets verandert: “In 2023 verwachten we € 3,5 miljoen hogere kosten. De onzekerheden vanaf 2024 zijn dermate groot, dat we de hogere kosten van € 3,5 miljoen ook structureel begroten vanaf 2024.”
De kosten stijgen vooral door de jeugdhulp met verblijf. Die wordt geboden aan kinderen die niet meer thuis kunnen wonen, doordat de thuissituatie niet meer veilig is. Denk bijvoorbeeld aan hoogoplopende ruzie tussen ouders of vechtscheidingen. Kinderen kunnen ook uit huis geplaatst worden wanneer zijzelf een gevaar zijn voor hun ouders, bijvoorbeeld vanwege een bepaalde psychische aandoening. Jeugdhulp met verblijf is het duurste onderdeel in de jeugdzorg.
Hoe kunnen de kosten omlaag vanaf 2024?
Om de kosten te drukken, gaat de gemeente dit jaar samen met zorgaanbieders onderzoek naar de kosten van de jeugdzorg doen. Doel is de kosten vanaf 2024 omlaag te krijgen. De huidige situatie is volgens wethouder Bosch onacceptabel: “Eén op de zes kinderen krijgt tegenwoordig jeugdhulp. Dat is niet normaal. Dus dat moet anders.”
De gemeente denkt erover om de jeugdhulp met verblijf anders aan te pakken. Een kind zou dan niet meer direct uit het huis worden verplaatst. In plaats daarvan krijgt het gezin eerst begeleiding thuis aangeboden. Wanneer een kind echt uit huis moet, wordt eerst gekeken of het kind bij een ander gezin kan worden opgevangen. Zo’n aanpak zou minder kosten dan het geval nu is, denkt de gemeente.
Eind maart moet het onderzoek naar de kosten van de jeugdzorg klaar zijn.