Nieuws

Jonge zwarte vrouwen overleven ramp in SciFi-stijl in Sentini Grunbergs boek Zwarte Zonnen

today6 februari 2023 50

Achtergrond
share close

Rechtstreeks door de ether tussen Afrika en Nederland, via Instagram, stuurde de Ghanese tekenaar Francis Greenslade zijn SciFi-portret van de Almeerse schrijfster Sentini Grunberg naar laatstgenoemde, na een ontmoeting op een Ghanese kunstbeurs. Het bleek een zakelijk schot in de roos. Grunberg: “Ik vond het portret zo mooi geworden. Ik bleef hem ideeën sturen via Instagram voor tekeningen, die hij dan weer naar mij stuurde.” Op die manier werd het zaadje in haar hoofd geplant voor Zwarte Zonnen/Black Suns, een boek over de Afrikaanse zussen Makeena (14) en Alana (8). De twee wonen prima op Zion, een planeet in een ver sterrenstelsel met twee zonnen, tot er een ramp gebeurt. De zussen moeten in lockdown en zetten hun superkrachten in om het te overleven.

Een mooi idee, toen nog het geld. Donateurs en het Prins Bernard Cultuurfonds legden via een online inzamelingsactie iets meer dan 15.000 euro neer. Zo konden de tekeningen worden uitgewerkt tot een boek, net als sommige herinneringen van Grunberg. Zelf heeft ze namelijk een Surinaamse, en daardoor Ghanese achtergrond: “Als Surinamer liggen je roots in Ghana. Maar ik wilde heel veel onderdelen uit de Afrikaanse cultuur laten zien, zoals uit de Cariben, Zuid-Afrika, de Verenigde Staten, Europa, enzovoort. Die zitten er dus ook in. Verder zijn Makeena en Alana ook op mijn zusje gebaseerd, Makeena is outgoing, creatief en verantwoordelijk en Alana meer een introverte waaghals. Ik ben ook meer creatief terwijl mijn zusje accountant is geworden.”

Niet alleen cultuur

Maar het draait niet om cultuur of mensen alleen: als een echt SciFi-boek bevat Zwarte Zonnen/Black Suns ook technische en intergalactische zaken. Grunberg: “Makeena en Alana dragen gauntlettelefoons als een armband. Ze kunnen ermee tv-programma’s en social media mee bekijken. Er komt ook monstertjes in voor, en er komt een vuuruitbarsting aan bod. Daardoor ontstaat er een enorme hitte en moeten de meiden ook in lockdown, want je kunt er heftig door verbranden. ”

Zelf zat Grunberg van 2020 tot 2022 ook even in Ghana. Daarvoor natuurlijk in Almere, vanaf haar tiende: “Eerst in de Danswijk, toen in de Literatuurwijk. Ik heb in Almere echt een hele fijne jeugd gehad, de beste die mijn ouders konden bieden. Het voelde erg veilig en dorps. ”

Thuis is Almere

Almere bleef haar thuis tijdens haar studie, waarvoor ze elke dag met de trein naar Amsterdam pendelde: “Amsterdam vond ik heel leuk, maar ik voelde me meer thuis in Almere. Ik vond Amsterdam zelf nog wat te vol. Ik heb er na mijn studie nog wel zes jaar gewoond, maar daarna ging ik toch weer naar Almere.”

Saamhorigheid kun je in Zwarte Zonnen/Black Suns dan wel weer volop vinden. Grunberg: “Je kunt het boek lezen als je of Nederlands of Engels spreekt. Je hoeft dus maar één van de twee talen te kunnen. Er staan dus ook veel verschillende onderdelen van afrocultuur zoals je die vindt in de hele wereld, zo wil ik ook laten zien dat ze er allemaal mogen zijn. Maar vooral wil ik ook aan kinderen meegeven dat je als vrouw, als jonge vrouw, zeker als jonge, zwarte vrouw, een superheld kunt zijn.”

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Kosten jeugdzorg blijven stijgen, gemeente Almere grijpt in

De kosten voor jeugdzorg zijn in Almere de afgelopen drie jaar gestegen van ruim 75 miljoen naar bijna 104 miljoen euro. Dit betekent dat ongeveer tien procent van het totale jaarbudget van de gemeente wordt uitgegeven aan jeugdzorg. Er wordt nu onderzocht hoe de gemeente kan voorkomen dat de kosten nog verder toenemen. In 2020 gaf Almere 75,6 miljoen euro uit aan jeugdzorg. In 2021 was dat 81,7 miljoen euro. Vorig jaar liep dit op naar 90,5 miljoen euro. De […]

today6 februari 2023 36


0%