Een 18-jarige Almeerder die vorig jaar oktober in een straat in Utrecht een explosief liet afgaan, is veroordeeld tot jeugd-tbs. De rechter legde ook een jaar jeugddetentie op, maar die straf heeft de Almeerder in voorarrest al uitgezeten. Wel moet de 18-jarige nog tweeduizend euro schadevergoeding betalen aan de bewoner van een hoekhuis waarnaast de explosie plaatsvond.
De Almeerder werd aanvankelijk verdacht van poging tot moord of doodslag, maar volgens de rechtbank werd het pakket met enkele honderden grammen flitspoeder te ver van de woning gelegd om dodelijk te kunnen zijn.
De bewoner van het hoekhuis in de wijk Leidsche Rijn heeft bovendien verklaard dat de ontploffing niet op hem gericht was. Wel was de knal volgens de rechtbank zwaar genoeg om bij eventuele omstanders zwaar letsel te veroorzaken.
De rechtbank neemt het de verdachte kwalijk dat hij bewust midden in een woonwijk voor een gevaarlijke situatie en een bedreigende situatie voor omwonenden heeft gezorgd.
Bommenlegger verloor anderhalve teen
Door de knal ontstond een krater in de stoep en vlogen er spullen door de lucht. De jongen raakte door de heftige knal bovendien gewond. Hij verloor anderhalve teen en liep daarnaast gehoorschade op.
De Almeerder heeft tegen de politie verklaard dat hij het explosief in de bewuste straat moest leggen en het in de buurt van een bepaald huisnummer moest laten afgaan. Hij zou het explosief van andere jongens hebben gekregen die op dat moment bivakmutsen droegen.
Jongen was net op vrije voeten
Bij de Almeerder is een aantal stoornissen vastgesteld, waardoor hij impulsieve en ondoordachte keuzes zou maken. Deskundigen hebben geadviseerd de jongen te laten begeleiden en behandelen, om te voorkomen dat hij in de toekomst opnieuw strafbare feiten pleegt. De deskundigen adviseren jeugd-tbs, omdat de jongen zich eerder aan behandeling en begeleiding heeft onttrokken.
Kort voor hij het explosief liet afgaan, zat de Almeerder al een tijd vast, omdat hij onder bedreiging iemands telefoon zou hebben afgepakt. Omdat hij zich liet behandelen, kwam hij onder voorwaarden vrij. Ten tijde van de explosie droeg hij een elektronische enkelband. Agenten vonden deze op straat, naast de gewonde Almeerder.