Nieuws

Hoogbejaarde (81) met MS maakt miniatuur bouwkunstwerkjes

today13 april 2023 67

Achtergrond
share close

De Almeerse meneer Huijgen (81) heeft MS, een zenuwziekte die steeds erger wordt, maar dat weerhoudt hem niet om zijn passie te blijven uitoefenen: het maken van miniatuur bouwkunstwerkjes.

In het woonzorgcentrum de Kiekendief in Almere Stad, waar Huijgen woont, noemen de verpleegkundige hem een inspiratiebron. Zijn eenkamerwoning staat vol met zelfgemaakte bouwstukjes, van de Eiffeltoren tot aan een Amerikaanse truck. Alles moet met kleine stukjes hout in elkaar gedrukt worden en dat gaat door de MS van Huijgen nog weleens mis. “Dan druk ik te hard en dan breekt er een latje.” Huijgen heeft al bijna 30 jaar MS en heeft last van een linkszijdige verlamming. “Ik ben linkshandig, dus alles moet ik met rechts nu doen en dat is af en toe lastig.”

Achter de geraniums zitten met een puzzelboekje moet Huijgen niks van hebben. Hij is het liefst de hele dag creatief in de weer, soms duurt het weken voordat hij een projectje af heeft. Dan worden ze in een open kast gezet om naar te kijken. “Dat reuzenrad kan ook draaien en muziek maken, kijk maar naar de onderkant” , zegt Huijgens terwijl hij naar de kast wijst. Hoe lang hij zijn hobby nog kan uitoefenen weet hij niet. “De MS wordt erger, op het ogenblik gaat het vrij langzaam maar elke dag is het anders.”

Vijftien maanden geleden verhuisde hij naar de Kiekendief omdat het thuis niet meer ging. Zijn vele hobby’s houden hem bezig. Maar het gemis van zijn vrouw, die nog thuis woont, is groot.  “We hebben het er erg moeilijk mee” , vertelt Huijgen snikkend. “Met oud en nieuw was het bijvoorbeeld de eerste keer in 62 jaar dat we alleen waren. Dat was heel zwaar.”

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Eerste tv-programma over Surinaamse gemeenschap in Almere

Ally Taki is de eerste Almeerse talkshow over de Surinaamse gemeenschap. Presentator Pascal Frederik spreekt in dit tv-programma met gasten over onderwerpen die relevant zijn binnen de Surinaamse cultuur. ”Almere heeft de grootste Surinaamse gemeenschap van Nederland. De omroep vroeg mij daarom om een programma voor hen te maken”, vertelt Frederik. ”Met de talkshow richten we ons op verschillende doelgroepen binnen de gemeenschap. We willen de Surinamers die zich in […]

today13 april 2023 174


0%