EASY FM Your Relaxing Music mix
Op festivals en introductieweken van opleidingen kun je de komende weken een condoom in je hand gedrukt krijgen. Het gaat om een initiatief van het RIVM en de GGD’s. Die maken zich zorgen over het groeiend aantal geslachtsziekten. GGD Flevoland staat eind augustus onder meer op de studentenmarkt van het HBO Windesheim in Almere.
Verpleegkundigen van het Centrum Seksuele Gezondheid van GGD Flevoland geven daar voorlichting en delen condooms uit. De boodschap is: geef liefde, geen soa.
Soa’s (seksueel overdraagbare aandoeningen) worden tegenwoordig vaker onderschat, denkt RIVM-arts Rosa Joosten. ”Jongeren maken zich er wat minder zorgen over dat ze risico lopen, denken dat het wel los zal lopen. Ze denken: ik heb geen seks met iemand die een soa heeft. Maar dat weet je dus niet.”
In 2022 hadden vooral jonge mensen vaker een geslachtsziekte, meldt het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. RIVM-arts Rosa Joosten: ”We zien het met name bij heterojongeren onder de 25 jaar, specifiek de hoogopgeleide groep.”
Vaker gonorroe
Zeker het aantal gonorroe-gevallen is het afgelopen jaar toegenomen. Daar maakt het RIVM zich zorgen over. ”Je moet het niet onderschatten. Bij vrouwen geeft het heel vaak geen klachten. Dus je kunt er mee rondlopen zonder dat je het merkt.” Mannen krijgen als ze gonorroe hebben soms pijn bij het plassen of er komt slijm of pus uit de penis. Door de soa kunnen ontstekingen ontstaan.
Joosten beseft dat het uitdelen van condooms op festivals en bij studentenintroctieweken niet zorgt voor een gedragsverandering. ”Het is niet ons idee dat we hiermee iedereen voor altijd aan het condoom krijgen. Maar het geeft in ieder geval weer aandacht en het is toch een stukje bewustwording.”
Ze hoopt dat er weer een soort Vrij Veilig Campagne komt, de voorlichting vanuit de overheid die er tot 2012 was. ”We gaan er als RIVM niet over, maar elke aandachts- en bewustwordingscampagne kan helpen. Seks is fijn en niet alleen maar iets van risico’s, maar doe het wel bewust en bescherm je dus met een condoom.”
59.000 jongeren bereikt
GGD Flevoland had eerder dit jaar een social media-campagne, gericht op Flevolandse jongeren. Daarin stonden veilig vrijen en het risico op soa’s centraal. Hiermee werden volgens de GGD Flevoland ruim 59.000 Flevolandse jongeren bereikt.
Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.
Written by: arno