Met het inleveren van een leeg blikje is maandagochtend de symbolische aftrap gegeven voor de invoering van statiegeld op blikjes per 1 april. Dat gebeurde bij een PLUS-supermarkt in Almere Duin. Het invoeren van het statiegeld moet voorkomen dat blikjes als zwerfafval in de natuur terechtkomen. Ook moet de maatregel helpen om blik beter te kunnen recyclen.
Het was eigenlijk de bedoeling dat er al per 1 januari statiegeld op blikjes zou zitten, maar vanwege organisatorische problemen werd dit uitgesteld tot 1 april. Minimaal 90 procent van de blikjes moet volgens de wet gescheiden worden ingezameld om te worden gerecycled. Nu belanden circa 150 miljoen blikjes per jaar nog als zwerfafval in de natuur.
Er komt ook een landelijke reclamecampagne om mensen bewust te maken van statiegeld op blik. De blikjes met statiegeld zijn te herkennen aan een statiegeldlogo. Vanaf 1 juli 2021 zit er ook al 15 cent statiegeld op kleine plastic flesjes voor bijvoorbeeld frisdrank en water. Er zat al langer 25 cent statiegeld op grote plastic flessen.
Er zijn in totaal ongeveer 27.000 innamepunten in Nederland voor statiegeld. Het gaat bijvoorbeeld om supermarkten, maar ook om tankstations langs snelwegen. Mensen kunnen dan geld retour krijgen of het doneren aan goede doelen.