Het conflict tussen de gemeente Almere en projectontwikkelaar Weerwater CV over de nieuwbouwwijk Hortus op het Floriadeterrein is dusdanig hoog opgelopen, dat het waarschijnlijk uit gaat draaien op een rechtszaak. Die verwachting heeft PVV-raadslid Toon van Dijk nadat donderdagavond een besloten raadsbijeenkomst over het conflict werd gehouden.

Weerwater CV is een samenwerkingsverband tussen de bedrijven Amvest en Dura Vermeer. De gemeente Almere en Weerwater bakkeleien over onder meer de hoeveelheid woningen die er gebouwd moeten worden. In de plannen is de projectontwikkelaar uitgegaan van 660 woningen, omdat dit zo is afgesproken in 2018. Maar de gemeente ziet het liefst dat er meer huizen gebouwd worden.

De precieze details over het conflict zijn donderdagavond met de raadsleden in beslotenheid besproken. “Het ligt niet in de verwachting dat er een oplossing komt, dus dat de rechter er aan te pas moet komen”, zegt PVV-raadslid Toon van Dijk. Hij is geschrokken van de situatie. “We waren allemaal in de veronderstelling dat er na het opruimen van de puinhopen van de Floriade een positief hoofdstuk in dit dossier zou aanbreken, namelijk het bouwen van een woonwijk. Maar dat laat, zoals het er nu naar uitziet, nog even op zich wachten.”

Leefbaar: geen paniek
Voor Leefbaar Almere-raadslid Marco de Kat is de situatie door de bespreking duidelijker geworden. Hij wil niet zover gaan dat een rechtszaak een serieuze optie is. “Daar gaat Toon van Dijk niet over, daar gaat het college over, gelukkig. En ik heb er alle vertrouwen in dat het college dit zo goed mogelijk behandelt.”

Het conflict over Hortus speelt in een tijd van woningnood. Maar volgens De Kat is het van belang dat er geen overhaaste beslissingen worden genomen om de bouw sneller te kunnen laten starten. “Van belang is dat we achteraf begrijpen waarom iets gebeurd is. Even de onderhandelingen afwachten. Niet in paniek raken, we hebben de tijd. Almere is er over honderd jaar ook nog. We gaan rustig dit proces in, geen paniek.”

Over twee weken staat het project opnieuw op de raadsagenda. Dan wordt er in eerste instantie opnieuw besloten vergaderd, omdat nog niet alle partijen hun vragen hebben kunnen stellen.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.