Nieuws

Directeur Floriade BV: ‘Floriade was in 2021 al bijna een no-go’

today18 november 2024 4

Achtergrond
share close

De tweede week van de verhoren rond de Floriade-enquête wordt afgesloten met Hans Bakker, voormalig directeur Floriade BV (2021-2023). Bakker was de zevende en laatste directeur van de BV.

Als adviseur van de Floriade BV was Bakker al een tijd betrokken bij de voorbereidingen van het evenement. In april 2021 volgt hij Sven Stimac op, die is ontslagen omdat hij een miljoenentegenvaller van de terreininrichting verzwegen zou hebben. Daarvoor was bakker lang directeur van congres- en beurscentrum RAI Amsterdam en van verschillende grote reisorganisaties.

Toen Bakker in 2021 als directeur aantrad trof hij een chaotische interne organisatie aan: “Ik kwam er snel achter dat er het een en ander mankeerde.” De financiële situatie was ernstig, met verborgen rapporten over kostenoverschrijdingen voor de terreininrichting. De samenwerking tussen Floriade BV en projectontwikkelaar Weerwater CV was gespannen, vooral omdat de Floriade in 2022 moest openen terwijl de woonwijk nog uitgesteld kon worden. Er was enorm veel tijdsdruk om de Floriade optijd open te krijgen: “Het was bijna een no-go.”

Vergunning

De aanvraag voor de evenementenvergunning en het veiligheidsplan was een complexe en tijdrovende kwestie, aldus Bakker. “We kregen de vergunning pas tien dagen voor de opening,” vertelt hij. Dit werd deels veroorzaakt doordat burgemeester Weerwind de vergunning eerst met de gemeenteraad wilde bespreken.

De discussie in de gemeenteraad leidde echter tot het beeld dat de Floriade niet veilig zou zijn. Bakker vindt het onbegrijpelijk dat de vergunning politiek werd gemaakt. “Ik vond het principieel een verkeerde keuze. Dan krijg je de vergunning de ene keer wel, omdat je de juiste kleur hebt, en de andere keer niet, omdat je de verkeerde kleur hebt.”

Floriade was een ‘projectje’

De gemeente en de Floriade BV hebben geprobeerd extra coronasteun van het kabinet te krijgen, maar kregen geen financiële steun. Ook de provincie weigerde mee te werken. Volgens Bakker werd de Floriade gezien als een ‘projectje van de gemeente Almere’, in plaats van een internationale wereldtuinbouwtentoonstelling. Hij was dan ook verbaasd dat zowel het Rijk als de Provincie niet meewerkten aan het evenement. “De gemeente Almere werd alleen gelaten”, aldus Bakker.

Pers en gemeenteraad negatief over Floriade

De voortdurende negatieve berichtgeving en de controverses in de gemeenteraad, die de Floriade wekelijks in het nieuws brachten, verergerden de situatie aanzienlijk. Bakker noemde het een ‘giftige samenwerking’.

Volgens Bakker had de gemeenteraad een te hoge opvatting van zijn controlerende taak, maar de gevolgen van de voortdurende discussies werden niet altijd goed ingeschat. “Er werd bijna elke week wel iets controversieels besproken, wat de volgende dag al bij Omroep Flevoland te zien was. Dit maakte het voor ons heel moeilijk.” Als de pers constant negatieve berichten verspreidde, ging men dat vanzelf geloven. Waar dergelijke berichtgeving normaal gesproken lokaal bleef, kreeg het nu landelijke aandacht.

Bakker vertelt ook dat raadsleden openlijk suggereerden dat de BV maar failliet moest gaan, wat ervoor zorgde dat leveranciers en sponsors steeds terughoudender werden om zaken te doen met de Floriade BV.

Wisselingen management

Volgens Bakker heeft het wensdenken vanaf het begin een grote rol gespeeld bij de Floriade, waarbij er te veel hoop werd gevestigd op het maximale resultaat voor minimale kosten. De vele wisselingen in het management, met vier programmadirecteuren, zeven directeuren en 35 managers, hebben de situatie verder gecompliceerd. Daarnaast heeft de negatieve publiciteit het imago van de Floriade ernstig geschaad. Dit werd versterkt door de beperkte steun van de gemeente en het ontbreken van risicodragende partners, zoals Amsterdam.

Bakker benadrukt dat de gemeente in 2011 een groot risico nam door te besluiten de Floriade te organiseren zonder andere partners die hun handtekening zetten. De invloed van corona speelde ook een grote rol, aangezien het het bezoekersgedrag veranderde; mensen kozen vaker voor bekende attracties dan voor de Floriade.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Almere gezond maar niet in topvorm: de stad behaalt 7e plek in Gezonde Stad Index

Het gaat redelijk goed met de gezondheid van Almere. Volgens de Gezonde Stad Index van Arcadis is het de 7e gezondste stad van Nederland. Almere scoort vooral goed op gezonde mobiliteit, gezonde buitenruimte en een gezond milieu. De stad kan wel nog werken aan een gezonde bebouwde omgeving en gemeenschap. De Gezonde Stad Index is een “tweejaarlijks onderzoek naar de bijdrage die de fysieke inrichting van de steden levert aan de gezondheid […]

today18 november 2024 6


0%