Hij bracht twee jonge bommenleggers naar Rotterdam, gaf hen een explosief, onderhield contact met de onbekende opdrachtgever en oefende druk uit op één van de jongeren toen die begon te twijfelen. De 23-jarige Almeerse chauffeur is daarmee volgens de rechtbank in Rotterdam even schuldig aan een explosie in september vorig jaar als de jongens van 16 en 17 die het pakket met vloeistoffen en een Cobra 6 aanstaken.
Het explosief ging af bij een woning in Rotterdam-West en was gericht tegen de bewoonster en haar gezin met jonge kinderen. Door de klap raakten voordeuren, gevels en auto’s in de straat beschadigd. De Almeerder bracht de bommenleggers na afloop terug naar Amsterdam.
Vriendendienst
De advocaat van de Almeerder vroeg enkele weken geleden om vrijspraak. Zijn cliënt zou de jongens bij wijze van vriendendienst hebben vervoerd en daar 100 euro voor hebben gekregen. Dat de jongens een explosief gingen plaatsen, wist hij niet.
De rechtbank geloof niks van die lezing. Dat komt onder meer doordat de jonge verdachten in de zaak onafhankelijk van elkaar precies hetzelfde verhaal over de bewuste avond vertellen en daarbij de Almeerder een duidelijke rol toebedelen.
Bewijs op telefoon
Bovendien zijn in zijn telefoon berichten gevonden waarin hij vertelt bommen te verkopen. Hij deelde daarbij ook een filmpje van een explosie. Aan iemand anders vertelde de Almeerder dat hij eens in een kelderbox in Spijkenisse is geweest waar de politie in december vorig jaar Cobra’s en kruit heeft gevonden.
Voor zijn rol bij de explosie in Rotterdam kreeg de Almeerder van de rechter 30 maanden cel opgelegd, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Verder moet hij verschillende gedupeerden in de straat in totaal bijna 25.000 euro schadevergoeding betalen.
De Almeerder krijgt bovendien een proeftijd van twee jaar opgelegd, waarin hij al tal van voorwaarden moet voldoen. Zo mag hij geen contact hebben met de jonge medeverdachten in de zaak en mag hij 5 jaar lang niet in de buurt van het adres van de explosie komen.
Voor elke keer dat hij daar wel komt, moet hij een week de cel in. Tot slot moet hij zich laten begeleiden door de Reclassering en een betaalde baan of een opleiding vinden.
Een 23-jarige man uit Amsterdam die opdracht zou hebben gegeven voor de explosie stond onlangs in een aparte zitting voor de rechter. In zijn zaak is nog geen uitspraak gedaan. De twee bommenleggers zijn nog niet voor de rechter geweest.