Nieuws

De stembussen zijn geopend, Almeerders laten hun stem horen

today16 maart 2023 37

Achtergrond
share close

De verkiezingen voor de Provinciale Staten en de Waterschappen zijn van start gegaan. De stembureaus zijn vanaf 7:30 open en Almeerders kunnen op allerlei plekken in de stad hun stem uitbrengen. Er kan tot 21:00 uur gestemd worden. Vorig jaar had Almere een dramatisch lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen, gaan Almeerders dit jaar wel stemmen?

Onze verslaggever ging op pad om erachter te komen of Almeerders deze keer wel hun stem uitbrengen en waarom. Veel mensen vulden dit jaar voor de verkiezingen het Kieskompas in om hun stem te bepalen. In het stadhuis van Almere Stad stonden vanmiddag geen lange rijen, maar er komen redelijk wat Almeerders om hun stem uit te brengen.

Een kiezer zegt blij te zijn met de keuzehulp. “Ik wist niet zo goed waar ik op moest stemmen, maar onderwerpen zoals een beter onderwijssysteem en gezondheidszorg vind ik belangrijk. Toen ik na het invullen van het Kieskompas in de buurt van D66 zat, was de keuze snel gemaakt.”

Veel mensen gaven aan getwijfeld te hebben over hun keuze omdat ze weinig vertrouwen hebben in de provincie. “Het is voor mij onduidelijk wat voor invloed de Provinciale Staten hebben. Ik heb ook niet het idee dat mijn stem heel erg van belang is. Ik heb uiteindelijk gestemd op PVV”, zegt een andere kiezer.

Uiteraard waren er genoeg mensen die steevast ieder jaar op dezelfde partij stemmen. “Ik stem altijd op GroenLinks. Ik vind het milieu heel belangrijk en GroenLinks staat voor dezelfde belangen en interesses die ik belangrijk vind.”

Record Kieskompas

Meer dan 50.000 mensen maakten dinsdagavond tegelijkertijd gebruik van de stemhulp van het Kieskompas. “We hebben het nog nooit zo druk meegemaakt”, zegt Jeroen van Lindert van Kieskopmas in een gesprek met Omroep Flevoland. Volgens Van Lindert maken vooral jongeren in Flevoland gebruik van het Kieskompas.

In de provincie Flevoland hebben 17 partijen zich verkiesbaar gesteld. De verkiezingen voor de Provinciale Staten worden om de 4 jaar gehouden waarbij volksvertegenwoordigers rechtstreeks gekozen door de stemgerechtigde inwoners van de provincie. In de gemeente Almere mogen 155.200 mensen naar de stembus, dat is bijna 70 procent van de inwoners van Almere.

Tegelijkertijd kan er ook op de Waterschappen gestemd worden. De Waterschappen controleren onder andere de kwaliteit van het water en de dijken in de provincie.

Opkomst

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen jaar had Almere een hele lage opkomst. Het opkomstpercentage was in 2022 39,8 procent, een van de laagste van Nederland.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

OM gaat Ali B vervolgen voor drie zedendelicten

Het Openbaar Ministerie gaat Ali B vervolgen voor drie zedendelicten. De 41-jarige Almeerder zou de delicten in 2014 en 2018 hebben gepleegd. Dat zou zijn gebeurd in Heiloo, Amsterdam en in het buitenland. Een van de zaken hangt volgens het OM samen met de zedenzaak rond het tv-programma The Voice Of Holland. In dit programma was Ali B actief als jurylid en coach. De aangifte van een vierde vrouw tegen […]

today15 maart 2023 50


0%