Toen de vonk hier oversloeg, hadden Chantal en Machiel niet kunnen bedenken dat ze zich vier jaar later de eigenaar van hun geliefde ontmoetingsplek zouden noemen. Zij runnen sinds afgelopen maandag Eetcafé ‘De Zwarte schapen’, voorheen sportcafé ‘Het Wapen van Almere’. “Ik hoop dat het ook een ontmoetingsplek wordt voor anderen, dat ook zij hier de liefde vinden.”
Chantal en Machiel zitten naast elkaar aan een tafeltje in hun eigen zaak aan het Weerwater in Stedenwijk. Ze hebben het omgedoopt tot ‘Eetcafé de Zwarte Schapen’. Die naam is een ode aan Almere City FC. Ze kijken tevreden om zich heen. Het hele pand is in een nieuw jasje gestoken. “We hebben alles zelf gedaan”, aldus Machiel. “Er zit bloed, zweet en tranen in”, vult Chantal aan, “Maar het resultaat mag er zijn.”
Stamgasten
“Toen we elkaar hier tegenkwamen, was het een typisch dartcafé”, vertelt Chantal. ‘Het Wapen van Almere’ was een plek waar veel vaste gasten kwamen. Buurtbewoners voelden zich door die beslotenheid niet altijd welkom om aan te schuiven, vertelt ze. Bovendien stond het café onder toezicht van de handhavers in de stad. Omwonenden deden namelijk meermaals hun beklag over geluidsoverlast.
Chantal is bekend met de problematiek die er speelde rondom het café. Zij was, al voordat ze haar man ontmoette, jarenlang één van de stamgasten. Op een zomeravond meerde Machiel na een dag op het water zijn boot aan voor de deur van ‘Het Wapen’. Na met Chantal gepraat te hebben, wist hij dat hij haar nummer wilde hebben.
“We konden het niet over ons hart verkrijgen om het dicht te laten gaan.”
– Chantal, nieuwe eigenaar ‘Eetcafé De Zwarte Schapen’
“Ik had niet verwacht dat hij ook echt contact op zou nemen”, lacht ze. “Maar de volgende ochtend om 08.00 uur had ik al een berichtje van hem binnen.” Ze gingen op een eerste date. “Daarna is hij nooit meer weggegaan”, glundert Chantal.
Een nieuw leven inblazen
Het stel stapte vorig jaar in het huwelijksbootje. Ze bleven vaste gasten bij ‘Het Wapen’, waardoor ze van dichtbij zagen dat de zaken er niet goed gingen. “We hadden het er met elkaar weleens over wat wij zelf anders zouden”, vertelt Machiel. “We zagen dat het niet echt liep en wisten: dat kan niet lang meer duren.”
Een halfjaar geleden kwam er een telefoontje van de toenmalige eigenaar: “Ik ga het niet redden”, zei hij. Hij vroeg Chantal en Machiel om het café een nieuw leven in te blazen. Over hun antwoord hoefde het stel niet lang na te denken: “We konden het niet over ons hart verkrijgen om het dicht te laten gaan. Deze plek is het begin van ons verhaal. Het is onderdeel van ons”, legt Chantal uit. “Dat willen we nu zo leuk mogelijk voortzetten.”
‘Tweede huis’
En zo begon twee maanden geleden de renovatie. Dat waren pittige weken, vertelt Machiel. “Het was vrij normaal dat we tussen 00.00 uur en 02.00 uur pas thuis waren. Om 08.00 uur stonden we allebei weer op het werk.”
Het echtpaar hoopt met hun café een plek te zijn waar mensen samen kunnen komen. “Zowel voor de buurtbewoners uit Stedenwijk als voor Almeerders uit andere buurten.” Ze vertellen over de positieve reacties die ze ontvangen van voorbijgangers. “Maandag gingen we voor het eerst open. Toen zat het hier vol.”
”We willen een plek zijn waar je met je gezin naartoe kan, maar ook met je Tinder-date. Het moet als een tweede huis voelen.”
De Baitul Afiyat moskee in Almere Poort organiseert zondag 11 augustus een sponsorloop. Het opgebrachte geld gaat naar de bouw van een modeldorp in Afrika. De organisatie rekent op zo’n 200 deelnemers. Met de loop hoopt de moskee 15.000 euro bij elkaar te lopen en te rennen. De Baitul Afiyat moskee aan de Siliciumstraat in Poort is zowel het start- als eindpunt. DDe organisatie benadrukt dat zij volledig bestaat uit […]