In de keuken van een buurtcentrum in Almere Buiten ruikt het naar nasi en ketjap. Achter de pannen staan van Annie en Dora. Samen koken de buurvrouwen al drie jaar elke maandag voor Almeerse gezinnen die, omdat ze niet rondkomen, een extra maaltijd goed kunnen gebruiken. Voor ieder gezinslid vullen ze een bakje met gebakken rijst, groenten, vlees en ei.
Ze koken nu voor 44 mensen. Dat zijn 14 gezinnen. “Mensen gaan naar een wijkteam en vertellen over hun situatie,” vertelt Annie. “Dan krijgen wij een melding en gaan we voor ze koken. Daar zijn mensen zo blij mee. Je krijgt één bakje per persoon, maar een moeder kan daar twee dagen mee doen: zo’n kind eet niet in één keer alles op.”
De twee wilden dit al heel lang graag doen. “Het duurde even voordat we sponsors hebben gevonden. Dat hebben we via Learn2Work geregeld. We krijgen nu wat geld en dan doen we samen boodschappen, zo goedkoop mogelijk, anders redden we het niet.”
Ze krijgen hulp van een stagiaire en de maaltijden worden rondgebracht door jongeren van Learn2Work, een Almeerse organisatie die jongeren zonder diploma helpt met het vinden van zinvol werk. “Dan zien die jongeren ook: wij hebben het zwaar, maar we zijn niet alleen. Je ziet dat dat ze helpt.”
Verjaardagen en Sinterklaas
Sinds kort vragen ze aan kinderen of ze willen uitdelen met hun verjaardag, of een taart willen. Dora voegt toe: “dan kiezen ze allemaal voor uitdelen. Hoe erg is het als jij niet kan uitdelen en andere kinderen wel?” Voor die kinderen hebben ze twee grote zakken chips. “Dan houden ze nog een zakje over voor thuis.” Ook hebben ze chocolade liggen, die kunnen de kinderen aan de juf geven. Ook organiseren ze soms een lunch, waarna kinderen naar de kapper kunnen.
Hoe erg is het als jij niet kan uitdelen en andere kinderen wel?
“We hebben ook heel veel kleding”, vertelt Dora, terwijl ze een winterjas laat zien. “We hebben een hele lijst met maten en voor iedereen wat.” Daarbij helpen veel verschillende mensen: “dan zeg ik weer tegen mijn schoonheidsspecialiste dat ik kleding nodig heb voor de kinderen die ik help, en kent zij weer iemand die een zak kleding heeft liggen.”
Met Sinterklaas kunnen de gezinnen rekenen op een sinterklaascadeautje. “Of we ook pepernoten doen? Ja natuurlijk! En een letter,” vertelt Annie. “De papa’s en mama’s ook hoor!”
Lange dagen
De twee maken lange dagen samen als ze koken: vaak zijn ze er van tien tot vier. Op zondag doen we boodschappen. “Maar het is leuk druk,” zegt Annie. “We zijn heel goed op elkaar afgestemd. Als er iets nodig is dat niet meer binnen ons sponsorbudget past, delen we die kosten samen. We zijn mensen met een groot hart en allebei heel sociaal. En na zo’n lange dag drinken we gezellig samen een glas wijn.”
Met sommige gezinnen hebben ze telefonisch contact, anderen spreken ze in het echt. “Het is zo fijn dat we mensen ontmoeten,” vertelt Dora. “We hebben heel goed contact met ze. Dan zit je in de auto en denk je: ‘wat ben ik dankbaar dat ik dit mag doen.’”.