Nieuws

Bewoners Oosterwold starten inzamelingsactie voor juridisch gevecht tegen komst McDonald’s

today4 juli 2023 23

Achtergrond
share close

Bewoners van Almere Oosterwold zijn online een geldinzamelactie gestart om de mogelijke komst van een McDonald’s naar de woonwijk tegen te houden. Van het geld moet een advocaat betaald kunnen worden, zegt initiatiefnemer Femke Mostert.

De fastfoodketen heeft een vergunning aangevraagd voor de bouw van een McDrive in Oosterwold, waar bezoekers vanuit de auto hun bestelling kunnen doen. De bewoners willen een juridisch goed onderbouwd bezwaar kunnen indienen in het geval die vergunningsaanvraag wordt goedgekeurd.

De bewoners willen met de inzamelactie ruim 5000 euro ophalen. “Inmiddels is er zo’n 3200 euro opgehaald. Dat toont wel aan hoe stevig de samenleving hier elkaar wil steunen”, zegt Mostert.

De initiatiefnemers vinden de komst van de keten niet passen bij de woonwijk. “Ik was in shock toen ik ervan hoorde”, zegt bewoner Caroline Hooijer. Ze is ervan overtuigd dat een McDonald’s in de wijk voor overlast zal zorgen. “Hier staan geen vuilnisbakken in de wijk. Het is de bedoeling dat we vuilnis zelf opruimen. Ik denk niet dat de bezoekers van de McDonald’s na hun Big Mac terug naar binnen zullen lopen om het afval te gaan brengen.” Hooijer vreest tevens geluidsoverlast. De woningen staan op enkele tientallen meters van de voorgenomen bouwlocatie. “De Mc Donald’s gaat niet dicht om acht uur. Ik denk dat jongeren hier zullen blijven rondhangen. Dat betekent geluidsoverlast, stankoverlast. Het past hier niet.”

Ook voorstanders
Terwijl de bewoners van Oosterwold een petitie en een inzamelactie zijn gestart om de komst van McDonald’s tegen te houden, is een andere initiatiefnemer juist een online petitie gestart vóór de komst van het restaurant. Die petitie is inmiddels 125 keer ondertekend. Femke Mostert neemt die actie niet serieus. “Die bewoners moeten die Mac dan maar in hun eigen achtertuin zetten.” Het initiatief zou zijn genomen door iemand in het verderop gelegen Nobelhorst. “Die persoon heeft geen idee waar het over gaat; 1200 auto’s per dag.”

Bewoner Marzieh Reyhani stoort zich aan de gemeente Almere. Oosterwold is naar haar overtuiging opgezet als groene, duurzame wijk. “Een wijk waar bewoners hun eigen toegangswegen moesten aanleggen. En waar voedsel lokaal moest worden geteelt.” Reyhani vindt dat de mooie ideeën over de wijk in schril contrast staan met de werkelijkheid. “Dan draait alles gewoon weer om het geld.”

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Zorgverlener Triade Vitree leed vorig jaar bijna 11 miljoen euro verlies

Stichting Triade Vitree leed vorig jaar een verlies van 10,7 miljoen euro. Dat staat in het jaarverslag van de stichting over het jaar 2022. Het verlies is flink meer dan het jaar daarvoor, toen de jeugdzorgverlener 2,9 miljoen euro verlies leed. De financiële situatie heeft waarschijnlijk geen directe gevolgen voor de zorgverlening, maar er zijn wel forse maatregelen nodig om financieel gezond te worden. Triade Vitree levert jeugdzorg in opdracht van […]

today4 juli 2023 27


0%