Nieuws

Bewoners Oosterwold boos: weg in plaats groenstrook voor de deur

today28 maart 2023 9

Achtergrond
share close

Een groep bewoners aan de rand van Oosterwold in Almere voelt zich overvallen door een plan van de gemeente. Deze wil een tweebaansweg en een vaart voor de deur van de bewoners aanleggen. Ook moet er een bosstrook voor hun deur gekapt worden om dat mogelijk te maken. De aanwonenden zijn boos, want ze gingen ervan uit dat het plan van tafel was. Dat heeft de gemeente hen ook schriftelijk bevestigd. En nu het plan toch weer op tafel ligt, weigert de gemeente om de bewoners te betrekken bij het nieuwe plan, aldus de bewoners.

Naast de wijk Oosterwold ligt de veel dichter bebouwde wijk Nobelhorst. Om die wijk goed te ontsluiten wil de gemeente de Grote Denkersdreef doortrekken. Ook is er ruimte nodig voor kabels en leidingen, onder meer voor de aanleg van een riool in Oosterwold. Een nieuwe vaart komt er om het waterpeil goed te beheren.

‘Rust weg’

“Hadden we geweten dat de gemeente het doortrekken van de Grote Denkersdreef toch zou doorzetten, dan hadden we hier geen grond gekocht”, zegt Eduard Knape. “We zijn hier komen wonen voor de rust. En door die rust, daar gaat nu een dikke streep doorheen”, vult hij aan. “Het karakter van Oosterwold wordt ook aangetast. Je wordt eigenlijk met de rug tegen de muur gezet”, aldus Bart Corduwener.

Knape heeft zich laten informeren voordat hij de grond kocht. Twee opeenvolgende ambtenaren vertelden hem dat het doortrekken van de dreef van tafel was. Vorig jaar is dat ook schriftelijk bevestigd door de gemeente.

Kap bos uitgesteld

De omwonenden kregen een tijd geleden al lucht van het afgestofte plan. Ze zochten contact met de gemeente, maar veel antwoorden kregen ze niet. De gemeente wilde de bosstrook al in maart kappen, maar dat werd onder druk van de vele vragen van de bewoners uitgesteld. Op 14 maart werd het plan gepresenteerd. De gemeente zegt dat het nog niet definitief is, maar daar geloven de omwonenden niks van. Ook hun verzoek om inspraak werd van tafel geveegd.

De bosstrook die gekapt gaat worden is onderdeel van een ecologische zone waar vogels, reeën en vossen leven. Dat bos gaat de aanwonenden aan het hart. Ze vragen zich dan ook af of je zomaar kan kappen, want het maakt onderdeel uit van het ontwikkelplan stadsbos Almeerderhout. De aanwonenden hopen toch nog het tij te kunnen keren of mee te mogen praten om hun ideeën over hoe het beter kan kenbaar te maken.

Omroep Flevoland heeft de gemeente afgelopen dinsdag om een reactie gevraagd. Daar heeft de gemeente nog niet inhoudelijk op gereageerd.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Voor Anita Moller was Almere een zandkasteel: “Ik had de vrijheid me al spelend te ontwikkelen.”

Almere is nog maar 46 jaar oud. Wie er in de jaren ’70 naartoe verhuisde, liep elke dag door opwaaiend zand over een straat die misschien maar half af was. Veel te doen was er nog niet, maar er gebeurde genoeg. Bewoners van het eerste uur doen hun verhaal. Deze keer Anita Moller (55). De helft minder huur Moller ging op haar negende vanuit Amsterdam naar Almere: “Ik weet niet […]

today27 maart 2023 64


0%