In Almere komt het steeds vaker voor dat minderjarigen worden ingezet als tolk tijdens gesprekken tussen inwoners en gemeentelijke medewerkers. Dit leidt tot zorgen bij GroenLinks en ChristenUnie. Zij maken zich er vooral zorgen over dat deze kinderen hierdoor school missen en vinden dat alle inwoners toegang zouden moeten hebben tot professionele tolken.
Beide partijen zijn van mening dat er onvoldoende bekendheid is over de gratis tolkendiensten die de gemeente aanbiedt, waardoor inwoners toch zelf een tolk regelen en kinderen soms als tolk worden ingezet.
De gemeente Almere erkent dat het incidenteel kan voorkomen dat minderjarigen als tolk optreden, maar benadrukt dat er geen meldingen zijn van structurele gevallen. Er zijn geen specifieke protocollen die het inschakelen van minderjarigen toestaan. “In het algemeen adviseren wij inwoners om professionele tolken te gebruiken”, aldus de gemeente. Medewerkers van bepaalde afdelingen, zoals Werk & Inkomen, zijn op de hoogte van het belang van professionele tolken en worden hier speciaal in getraind. In sommige situaties, zoals bij officiële zaken als huwelijken, is een professionele tolk zelfs verplicht.
Als inwoners niet in staat zijn om een professionele tolk te regelen, biedt de gemeente ondersteuning. Zo wordt er tijdens het inburgeringstraject altijd een tolk ingeschakeld als dat nodig is, en de gemeente neemt de kosten hiervoor op zich.
Communicatie over gratis tolkendiensten kan beter
GroenLinks en ChristenUnie vinden dat de informatie over het gebruik van tolken op de gemeentelijke website verduidelijking behoeft. De huidige tekst, “Neem een tolk mee als je Engels spreekt,” geeft geen duidelijk beeld van de mogelijkheden voor een gratis professionele tolkdienst. De gemeente heeft toegezegd deze tekst te herzien en zal veranderd worden naar: “Neem een tolk mee als je geen Nederlands spreekt.”