Nieuws

Almeerse Jongerenwerker Tommy van den Berg krijgt veelplegers weer op de rails

today6 maart 2023 45

Achtergrond
share close

Afgelopen drie jaar waren met COVID-19 en de inflatie geen rustig voortkabbelende tijden. Ondanks dat wil de Schoor een rustpunt zijn voor kwetsbare jongeren, aldus ambulant jongerenwerker Tommy van den Berg. Sinds 2007 werkt hij bij de Schoor en heeft al het nodige meegemaakt. “Momenteel is armoede een hot item.”

Op straat, op kantoor en in de dojo
Op het moment van interviewen zit Van den Berg achter de computer, maar normaal gesproken werkt hij als ambulant begeleider veel buiten, op straat. “Ik zoek de hangjongeren op, op een eigen locatie. Dan ga ik kijken wat hun wensen en behoeftes zijn. En het is bijna altijd een eigen plekje. Waar ze droog staan, lekker met elkaar kunnen chillen. Zonder dat er vreemde mensen bij zijn. Dat is vooral het belangrijkste, zulke verzoeken krijg ik vaak. Verder behoren huisbezoeken en langsgaan op school ook tot het standaard takenpakket.”

Van den Berg zelf werkt daarnaast ook aan zijn Budoproject. “Dat is voor kwetsbare jongeren, daar geven we weerbaarheidstrainingen aan, samen met Tactus Verslavingzorg. Ook jongeren die niet verslaafd zijn kunnen bij ons terecht. Ik doe er op kantoor de coördinatie voor. Ik heb ook een eigen dojo waar ik voor één euro per keer les geef aan die jongeren.”

Vertrouwen bij veelplegers
Zo krijgt de Schoor de meeste jongeren weer op het rechte pad, aldus Van den Berg: “Bijna alle jongeren krijgen we weer op de rails, ook de meesten die één of meerdere misdrijven hebben gepleegd. We proberen dan individueel contact te krijgen met zo’n jongere. Dan kweek je vertrouwen. Negen van de tien keer kunnen wij wel tot ze doordringen. Vreemde ogen dwingen. Heel veel jongerenwerkers bij ons zijn ook van de straat, dat helpt.”

Jongerenwerk via social media
Wel is de standaard werkwijze van de jongerenwerker meer online geworden: “Elke jongerenwerker zit wel op social media. Daar krijgen we speciaal les in, van hoe daar mee om te gaan. Veel hebben de jongeren ook zelf op Facebook en op Instagram. Vooral Instagram, de laatste tijd. En die jongeren weten dat ook. Of dat niet te privé wordt? Wij vinden van niet, we zien dat als pluspunt. We hebben namelijk wel eens jongeren gehad die bijvoorbeeld radicaliseerden. Dat die met teksten op Instagram kwam, die gewoon niet door de beugel konden.”

Armoede en wapens als hot item
Het jongerenwerk gaat met de tijd mee. Niet alleen met moderne techniek, maar ook de economie. “Armoede is een hot item. We zetten tijdens inloopdagen in de clubhuizen dat jongeren meer fruit en drinken pakken dan anders. Er zal dus minder geld zijn thuis. We houden daar rekening mee”, aldus Van den Berg.

Behalve minder geld speelt er nog een andere trend: meer wapens. “Je ziet het met jongeren die steeds jonger worden en steeds wapengezinder worden, die meer misdrijven plegen. We hebben het over heel Nederland. In heel Nederland zie je gewoon dat er steeds meer jongeren van 11 tot en met 14, 15 jaar… met messen op straat lopen. We hebben er geen verklaring voor, misschien dat het is overgewaaid met de drillrap uit Amerika en Engeland.”

Geen VVD
Eventuele bezuinigingen op jongerenwerk ziet Van den Berg dan ook helemaal niet zitten. “Het is het slechtste plan om juist nu op jongerenwerk en dat soort publieke dingen te gaan bezuinigen. Dat gaat gewoon heel veel slachtoffers maken. Er is op dit moment eigenlijk al niet genoeg geld. We zitten momenteel met twee jongerenwerkers bijvoorbeeld op zes wijken. Wat ik in mijn hoofd heb, dat je gewoon elke jongerenwerker een eigen wijk moet hebben. Dat je je veel meer kan specialiseren en veel meer kan richten op het individu.”

Heeft het nog invloed op Van den Bergs stemgedrag voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten? Ja, antwoordt de jongerenwerker: “Hij gaat niet naar een partij die vooral wil korten op de publieke sector. Het wordt bijvoorbeeld geen VVD.”

Goede contact
De werkcultuur bij de Schoor is gelukkig heel ander verhaal. “Ik moet eerlijk zeggen, ik ken veel organisaties, ook in Amsterdam, want daar kom ik vandaan. Maar bij de Schoor is alles in de puntjes geregeld. We worden heel goed begeleid, ook als er incidenten zijn, moeten we dat aangeven. En dan worden we daarin heel erg goed begeleid. En ook als er wel wat gebeurt, met een bepaalde nazorg van hogeraf. Dus ja, we zitten gewoon in een heel goed, strak regime bij de Schoor.”

Het contact naar buiten is ook goed geregeld, aldus Van den Berg: “Onze samenwerking met politie, gemeente en jeugdboa’s is gewoon heel erg goed. We hebben hele korte lijnen met elkaar. We zitten allemaal in een groepsapp. Op het moment dat we wat zien of wat signaleren, dan zetten we het meteen op de app en dan gaan we er meteen op af. We werken ook samen met de woningbouwverenigingen. Dus ook als er bij de woningen wat kapot gaat of weet ik wat weten ze ons snel te vinden.”

“Steeds belangrijker”
Hoe de tijd z’n pet ook staat, de Schoor zal z’n best doen, vindt de begeleider. “Ik denk dat jongerenwerk steeds belangrijker wordt. De gemeente heeft het jongerenwerk zelf niet bezuinigd. Ik denk dat ze snappen dat we essentieel zijn.”

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Persoon gewond bij aanvaring op Gooimeer

Een persoon is donderdagmiddag gewond geraakt bij een incident op het Gooimeer. Dat meldt de brandweer. Volgens omstanders gaat het om een aanvaring tussen een vissersboot en een binnenvaartschip. Dat gebeurde rond 14.15 uur ter hoogte van de Gooimeerdijk-Oost, tussen Almere en Huizen. Meerdere hulpdiensten zijn ter plaatse, waaronder twee reddingsboten van de KNRM Huizen en Blaricum en een traumahelikopter. De vissersboot ligt tegen de dijk. De brandweer werd opgeroepen […]

today6 maart 2023 41


0%