Nieuws

Almeerse botter ondergaat maandenlange restauratie

today22 februari 2023 36

Achtergrond
share close

De oudste Almeerse botter, de AM1, ligt op het ogenblik niet in Almere Haven. Het ligt honderd kilometer verderop in het Friese Workum op de wal. Een groep van twintig vrijwilligers werkt al maanden aan een opknapbeurt van het schip.

Volgens vrijwilliger Hans van Schoot was een deel van het hout rot en aan vervanging toe. “Met een houten schip ontkom je niet aan onderhoud. Elk jaar moet het schip in de verf maar nu was groter onderhoud echt nodig. Dat betekent een paar maanden op de kant werken.” Sinds september zijn de werkers al de slechte stukken hout aan het vervangen. Dat gebeurt vrijwel zonder machines en op de ouderwetse manier.

Deel van de Almeerse geschiedenis
Volgens Van Schoot is de AM1 niet zomaar een schip. Het is onderdeel uit van de Almeerse geschiedenis. “Vroeger heeft ze gevist waar wij nu wonen”, legt hij uit. “Dat was toen nog de Zuiderzee.” Het schip is met 132 jaar een van de oudste botters van Nederland. Na thuishavens Bunschoten en Huizen ligt de AM1 sinds 2002 in de Havenkom van Almere Haven. “Ze is dus eigenlijk weer thuisgekomen”, stelt Van Schoot.

Het is de bedoeling om de AM1 in de tweede helft van maart weer terug te varen naar Almere. Die tocht duurt minimaal een dag. Voordat het zover is, moet er nog wel even doorgewerkt worden. Op 1 april staat namelijk al een zeilwedstrijd bij Volendam op de planning.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Kunstenaars vragen gemeente om hulp bij vinden van nieuwe plek

Elf kunstenaars zitten met de handen in het haar nu ze hun atelier in Almere Haven moeten verlaten. Het pand aan De Paal wordt volgend jaar januari gesloopt voor de bouw van nieuwe woningen. Omdat er nog geen nieuwe plek is hopen de kunstenaars op hulp van de gemeente. De kunstenaars – waaronder Wilma Klaver – vormen een creatieve broedplaats in het gebouw van het bedrijf Dateq. De eigenaar verhuurt […]

today21 februari 2023 36


0%