Nieuws

Almeerders willen ‘kunstwerk’ hoge ringen langs Hogering terug

today23 januari 2023 15

Achtergrond
share close

Een groep Almeerders wil twee metershoge metalen ringen die jarenlang langs de Hogering in Almere stonden weer terugplaatsen. Volgende week worden ruim 600 handtekeningen aan de gemeente overhandigd om die wens kracht bij te zetten.

De buis waar één van de ringen op bevestigd was, is tijdens een storm in 2015 geknakt. Waarschijnlijk was de buis doorgeroest. De gemeente heeft de ringen toen allebei weggehaald om ongelukken te voorkomen. “Wij vinden dat erg jammer en willen ze weer terug. Ze behoren tot het jonge erfgoed van Almere,” vindt Mark Wiechmann van de Almeerse kunstambassadeurs.

Dit is een groep mensen die zich hard maakt voor publieke kunst in de stad. “Veel mensen zien de ringen als een herkenningspunt. En wij vinden het waardig om ze terug te plaatsen. Dat horen we ook terug, als we langs de deuren gaan voor handtekeningen”.

Géén kunst
Het grappige is dat de hoge ringen helemaal geen kunstwerk zijn. Ze zijn er in 1985 neergezet door mensen die de weg en de geluidswallen hadden aangelegd. Willem van Dijk was destijds projectleider van de weg.

“De weg en de geluidswallen lagen er maar saai bij. Er was verder nog bijna niets. Tijdens een bouwvergadering hebben we toen de ringen verzonnen. Een aannemer heeft ze gelast en neergezet op overgebleven buizen. Simpel en zonder vergunning. De gemeente wist niet goed wat ze ermee moest, maar uiteindelijk heeft de gemeente ze voor 1 gulden gekocht. Veel kunstenaars waren het er eigenlijk niet mee eens dat ze mochten blijven staan. Het was tenslotte geen echte kunst”, vertelt Van Dijk.

De hoge ringen werden in 2001 eventjes landelijk nieuws.
Na een diamantroof werd een koffer vol glimmende steentjes, met een waarde van zeven miljoen, in één van de ringen verstopt.
Wekenlang reden mensen erlangs, zonder iets in de gaten te hebben.
Over de opzienbarende roof, die tot één van Nederlands grootste behoort, is later de film ‘Dennis P.‘ gemaakt.
In die film wordt ook nagespeeld hoe de diamanten verstopt zijn in één van de ringen.

De ringen zijn uiteindelijk weggehaald, maar ze werden niet weggegooid. Eén is er verwerkt in een rotonde aan de rand van de Hogering, de andere ligt op een afgesloten, braakliggend terrein.

Kunstambassadeur Wiechmann zegt dat de gemeente het plan mooi vindt, maar eerst wil zien of er ook genoeg Almeerders zijn die de ‘kunstwerken’ omarmen. “Er is de afgelopen jaren flink gewerkt aan de weg. Dus nu zou het een goed moment zijn om ze terug te plaatsen, als een soort cadeautje aan de stad”, besluit Wiechmann.

De petitie is terug te vinden op www.hogeringen.nl

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

easyfm almere

Nieuws

Nieuwe burgemeester wil dichtbij de mens staan: “en dan is Hein helemaal goed”

Almere krijgt een nieuwe burgemeester: Hein van der Loo. Nu nog burgemeester van Zwijndrecht, een dorp van 45.000 inwoners gelegen naast Rotterdam. Na vier jaar burgemeesterschap in Zwijndrecht, vertrekt hij volgende maand al naar de Flevopolder. Volgens de beoogde burgervader spreekt Almere enorm tot zijn verbeelding. https://www.youtube.com/watch?v=DrBwt8HSkPE “Ik was kind toen Almere net ontstond. Ik heb de eerste bewoners heel actief meegemaakt en gevolgd. Als je nu kijkt naar hoe […]

today20 januari 2023 16


0%