Nieuws

Almeerders aangehouden in onderzoek naar internationale hulpdienst voor criminelen

today24 november 2022 38

Achtergrond
share close

Twee Almeerders van 19 en 22 jaar oud zijn deze week aangehouden in een onderzoek naar een internationaal opererende hulpdienst voor criminelen. Dat meldt de politie. De hulpdienst ‘iSpoof’ werd deze week uit de lucht gehaald. In het Verenigd Koninkrijk zijn daarbij meer dan honderd mensen aangehouden, melden Britse media.

Criminelen konden via software van oplichtingsdienst iSpoof hun eigen telefoonnummer verbergen en zich voordoen als een officiële instantie, zoals een bank. Met deze zogenoemde helpdeskfraude konden de oplichters mensen hun gegevens en uiteindelijk hun geld aftroggelen. De financiële schade per slachtoffer kan daarbij enorm oplopen. Sommige slachtoffers hebben hun spaargeld of pensioenpot binnen enkele uren zien verdwijnen. Criminelen zoeken daarbij goed naar de hoogste slagingskans waardoor de werkwijze steeds verandert en per land kan verschillen. Ze betaalden de dienst veelal in bitcoins.

Servers in Almere
In een lopend onderzoek naar de uitvoerders van bankhelpdeskfraude stuitte het Cybercrimeteam van Politie Midden Nederland op iSpoof en werd ontdekt dat deze op servers in Almere werd gehost. Dit resulteerde in een nieuw onderzoek, volledig gericht op de dienst zelf. Al snel bleek dat een uitbater van deze dienst in Londen woonde en dat de London’s Metropolitan Police Service al een uitvoerig onderzoek op deze persoon was gestart.

De oplichters dachten anoniem te kunnen opereren, maar de autoriteiten wisten online binnen te dringen bij iSpoof, dat op zijn hoogtepunt 59.000 gebruikers kende. Door middel van een tap op de servers in Almere vergaarde de Nederlandse politie inzicht in haar gebruikers en hoe zij te werk gaan. De dienst was sinds december 2020 in de lucht en ruim een half jaar later startte de politie in Londen een onderzoek. Ze kreeg hulp van politiediensten in Nederland, de VS en Oekraïne.

FBI legt beslag op iSpoof
De politie kon via de server in Almere de dienst aftappen, waardoor meegeluisterd kon worden met de frauduleuze belletjes. Hoofdverdachte is Teejai Fletcher, naar verluidt het brein achter iSpoof. Hij zou volgens de politie een uitbundige levensstijl erop nahouden en werd op 6 november in Londen gearresteerd. Diezelfde week is de dienst offline gehaald. De FBI heeft daarbij beslag gelegd op de domeinnaam ispoof.cc. Met behulp van de tap op de servers in Almere wordt ondertussen hard gewerkt om gebruikers van deze dienst uit de anonimiteit te halen, zegt de politie. Dat heeft geleid tot het aanhouden van de twee Almeerders.

Schatting: 200.000 mensen slachtoffer van spoofing
Naar schatting zijn zo’n 200.000 mensen met hulp van iSpoof opgelicht. Tientallen miljoenen euro’s zijn mensen afhandig gemaakt. Per maand werden zo’n 1 miljoen pogingen gedaan om mensen op te lichten. Van de 10 miljoen telefoontjes die met iSpoof gepleegd zijn, was 40 procent in de VS en 35 procent in het Verenigd Koninkrijk. De rest van de telefoontjes werd gedaan in een aantal andere Europese landen, waaronder naar schatting enkele duizenden in Nederland, en Australië.

Meer dan honderd aanhouding, aantal neemt mogelijk toe
Nederland wisselt de bevindingen uit het onderzoek uit met andere landen. “Dankzij de uitkomsten van deze internationale samenwerking wordt het criminelen voorlopig moeilijker gemaakt om deze vorm van fraude te kunnen voortzetten en weten zij dat ze in het vizier staan bij internationale opsporingsdiensten”, aldus de politie. In totaal zijn er op dit moment 142 aanhoudingen gedaan, maar dat aantal neemt de komende tijd waarschijnlijk nog verder toe.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

easyfm almere

Nieuws

Duitsland paviljoen van de Floriade blijft in Almere

Het conflict tussen de gemeente Almere en projectontwikkelaar Weerwater CV over de nieuwbouwwijk Hortus op het Floriadeterrein is dusdanig hoog opgelopen, dat het waarschijnlijk uit gaat draaien op een rechtszaak. Die verwachting heeft PVV-raadslid Toon van Dijk nadat donderdagavond een besloten raadsbijeenkomst over het conflict werd gehouden. Weerwater CV is een samenwerkingsverband tussen de bedrijven Amvest en Dura Vermeer. De gemeente Almere en Weerwater bakkeleien over onder meer de hoeveelheid […]

today28 oktober 2022 136


0%