Nieuws

Almeerder die Pool zou hebben neergestoken herinnert zich niets

today8 februari 2023 77

Achtergrond
share close

Een 20-jarige Almeerder die op 22 mei vorig jaar iemand zou hebben neergestoken op het Busplein in Almere, moet van de officier van justitie jeugd-tbs krijgen. De man zegt zich niks meer van het voorval te herinneren, omdat hij dronken was. Het slachtoffer liep drie steekwonden op, één daarvan veroorzaakte een klaplong.

Eind december moesten de jongeman en zijn drie medeverdachten (ook allemaal 20-jarige Almeerders) al verschijnen voor de Lelystadse rechtbank. Zijn zaak werd toen aangehouden en nog niet verder behandeld, omdat nog bekeken moest worden of hij terecht kon in een GGZ-kliniek speciaal voor jongeren.

Dinsdag bleek dat niet het geval te zijn, omdat de Almeerder bij de intake geen openheid van zaken wilde geven over het geweldsincident. Tegelijkertijd is hij door autisme, adhd, maar ook normoverschrijdend gedrag, beperkt geweten en slecht ontwikkeld empathisch vermogen wél verminderd toerekeningsvatbaar.

‘Marokko is judge here’
De officier van justitie zag dan ook geen andere mogelijkheid dan jeugd-tbs tegen hem te eisen. Zij denkt dat deze verdachte degene is geweest die het slachtoffer die nacht in zijn rug stak. Dat zou ook te zien zijn op videobeelden die een passant in een bus maakte.

Het Poolse slachtoffer was op stap en ging nog even langs de Day & Night Minimarkt op het Busplein. Daar werd hij door het viertal aangereden met een scooter. Omdat hij op skeelers reed, viel hij direct op de grond, waarna de vier hem in elkaar sloegen. ‘Marokko is judge here’, zouden ze daarbij hebben geroepen.

Officier: ‘Zinloos geweld’
“Zinloos geweld”, vindt de officier. Eén van de steekwonden had zelfs dodelijk kunnen zijn door het enorme bloedverlies dat daardoor werd veroorzaakt. “Het kan toch niet zo zijn dat een jongen van 15 bijna zijn vader kwijt was door een dronken avondje van vier mannen”, zei de partner van het slachtoffer tegen haar.

De vier verdachten hebben allemaal amper wat verteld over het incident en dat neemt de aanklager hen erg kwalijk. Ze eiste naast de jeugd-tbs ook 275 dagen jeugdcel, die de jongen in voorarrest al heeft uitgezeten. Zij vindt bovendien een schadevergoeding van 9.000 euro op zijn plaats.

Het is nog niet bekend wat er tegen de andere verdachten is geëist. In alle zaken wordt over twee weken uitspraak gedaan.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Het lerarentekort is het grootst in Almere, blijkt uit onderzoek

Het lerarentekort is in Almere hoger dan in andere grote steden. Dat blijkt uit een landelijk rapport dat de gemeente donderdag bespreekt tijdens de Politieke Markt. Met een tekort van 19,2 procent aan leerkrachten in het primair onderwijs heeft Almere, op papier, relatief het grootste tekort. In het rapport is te lezen dat het lerarentekort in de praktijk nog groter is omdat er geregeld onderwijsassistenten en stagiaires voor de klas staan in plaats van gediplomeerde onderwijzers. Het afgelopen jaar zijn er op […]

today8 februari 2023 96


0%