Nieuws

Alliantie sleept huurder overwoekerde tuin voor de rechter

today30 november 2022 69

Achtergrond
share close

Een 59-jarige man uit Almere moet binnen een maand zijn overwoekerde tuin aan de Cellostraat netjes maken. Als hij dat niet doet, stuurt woonstichting De Alliantie een hovenier en moet hij zelf de helft meebetalen. De Alliantie is de rommel meer dan zat en sleepte de bewoner dinsdag voor de rechter.

Volgens de woonstichting wordt de tuin aan de Cellostraat al langere tijd niet goed genoeg onderhouden. Bomen en planten worden niet gesnoeid, waardoor ze veel te groot zijn en alle overwoekeren. De voor- en achtertuin van de Almeerder en zijn vrouw (41) zijn ook op de bodem compleet dichtgegroeid en de planten groeien de tuinen van de buren in. Straatgenoten zouden daarover hebben geklaagd. De man werd al meerdere keren aangesproken op het probleem, maar dat heeft nooit echt geholpen.

Ziekte
Volgens De Alliantie is de ziekte van de vrouw des huizes de oorzaak van het probleem. Daar zouden zij en haar man extra zorg bij nodig hebben. ‘‘Maar ze weigeren alle hulp’’, zei een medewerkster van de woonstichting in de rechtszaal. Volgens haar is de vrouw door haar ziekte soms totaal overprikkeld. “Dan kan ze niet tegen de geluiden van de kinderen bij de buren en slaat ze met stokken tegen de muren of schutting.”

Ze voerde rondetafelgesprekken over de situatie met de GGD, de gemeente, de huisarts en zorgpartijen, maar ook de politie. “En wij denken allemaal dat er hulp nodig is. We hebben aangeboden om hun tuin voor ze op te knappen of om zelfs te verhuizen. Maar meneer en mevrouw willen dat allemaal niet.”

‘Buren maken er steeds rotzooi van’
De Almeerder vertelde de rechter dat hij best wel weet dat hij zijn tuin beter moet onderhouden. “Maar mijn buren maken er steeds weer een bende van. Ze gooien rotte eieren, stenen en andere rommel in mijn tuin. Gelukkig was mijn boom heel groot, want laatst gooide de buurman weer een steen en die was anders door mijn raam gegaan.”

Hij weigert hulp van de woonstichting, omdat die als voorwaarde stelt dat hij een gedragsaanwijzing tekent. Hierin spreekt hij af dat hij zorg en hulp accepteert om een stabiele woonsituatie te krijgen.
Als hij die niet tekent, moet hij meebetalen aan de hovenier. “Maar dat voelt als dwang. Ik ben zelf al bezig om hulp te krijgen. Ik kan die kosten trouwens ook helemaal niet betalen.”

Nog één kans
De rechter gaf de man nog één kans om zelf zijn tuin op te ruimen. “De Alliantie is heel behulpzaam geweest naar u toe, want als ik de foto’s van uw tuin zo zie ziet het er echt niet goed uit.”

Als de Almeerder deze kans niet grijpt, mag de woonstichting het zelf oplossen en een bedrijf inschakelen om de bomen af te korten tot maximaal 4 meter, de planten tot maximaal 2 meter en om de boel op te ruimen. “Dat vind ik goed, ik heb iemand die me gaat helpen. Dan is de hovenier niet meer nodig”, beloofde de bewoner.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

easyfm almere

Nieuws

Gemeente Almere helpt noodhulporganisaties door de huur te betalen

De gemeente Almere gaat een jaar lang de huur van noodhulporganisaties betalen. Dat staat in een motie van de Partij van de Arbeid die donderdagavond tijdens de Politieke Markt werd aangenomen. Veel mensen in Almere maken gebruik van noodhulporganisaties, zoals de voedselbank. "Er zijn veel huishoudens die kampen met geldproblemen en voedseltekort", zegt Aya Selman, indiener van de motie. "Dan hebben we het echt over honderden gezinnen." Ook vangen de […]

today25 november 2022 40


0%