Nieuws

Alina wil iets met techniek, ‘maar mijn moeder zegt dat ik advocaat moet worden’

today31 maart 2023 43

Achtergrond
share close

Meisjes van verschillende basisscholen die donderdag een kijkje komen nemen op het MBO College Almere lijken super gemotiveerd. Ze bezoeken namelijk een speciale ‘Girlsday’, een dag om meiden enthousiast te maken voor een opleiding in de technische sector. Alina heeft er wel oren naar: “Ik wil iets met techniek doen, maar mijn moeder zegt dat ik advocaat moet worden.”

Zo’n dertig Almeerse meiden komen naar de speciale dag waarop workshops te volgen zijn over techniek. “We merken dat op basisscholen en VMBO-scholen te weinig aandacht voor techniek is”, zegt Inge Zoeter. Zij geeft les op het MBO College Almere. Daarom willen ze deze meiden, in de leeftijdscategorie tien tot vijftien jaar, vroeg kennis laten maken met techniek.

Ook op het MBO College doen vooral jongens een opleiding in de technische richting. Zoeter: “We hebben in onze hele voltijdopleiding ongeveer vijf meisjes zitten op driehonderd jongens en in de deeltijd vergelijkbare getallen.” De jonge meiden die de rondleiding krijgen, zien voornamelijk jongens in de klaslokalen en op de verschillende werkplekken.

‘Best leuk om te doen’

De meiden die een rondleiding krijgen, vinden dat geen probleem. “Meisjes kunnen alles wat jongens kunnen”, zegt een vastberaden Gurleen. Een buis buigen in de vorm van een hart gaat deze basisschoolleerlinge gemakkelijk af. “Ik was bang dat ik het niet kon doen, maar het was best wel leuk om te doen.” Of ze loodgieter wordt weet ze nog niet.

Alina weet het al wat ze later wil doen. “Ik vind elektrotechniek en monteren leuk.” Ze zit nog op de basisschool, maar is al een keer eerder op de ‘Girlsday’ geweest. Haar vader is elektricien en ze mocht wel eens met hem mee. Toch vinden haar ouders het niet zo’n goed idee dat ze de techniek in gaat. “Er zijn ook andere banen voor meiden, zegt mijn vader en mijn moeder vind dat ik advocaat moet worden. Maar ze supporten mij wel.”

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Raad Almere bezorgd over mogelijke komst asielzoekers in voormalige gevangenis

De politiek in Almere maakt zich zorgen over de mogelijke opvang van zogeheten ‘kansarme’ asielzoekers in de voormalige gevangenis in Almere Buiten. Het Rijk wil die inrichting gebruiken voor de opvang van asielzoekers die weinig kans maken op een verblijfsvergunning. De Almeerse gemeenteraad werd gisterenavond bijgepraat over de plannen van het Rijk. Bij alle partijen leven vragen en zorgen. Zo ook bij Koen Bokhorst van de VVD. De partij vindt […]

today31 maart 2023 65


0%