“Een fietshelm kan echt ongevallen met letsel aan het hoofd voorkomen.” Dat zegt Eric de Kruif van de Spoedeisende Hulp van het Flevoziekenhuis in Almere. Dat ziekenhuis doet woensdag mee aan de landelijke Dag van de Fietshelm.
Die actiedag wordt voor de tweede keer georganiseerd en heeft als doel fietsers te stimuleren om een helm te dragen. Volgens artsen kan dat vooral leed voorkomen bij kinderen en mensen die op een elektrische fiets rijden.
“We zien dat met het gebruik van E-bikes en snellere fietsen er meer mensen zijn die met hogere snelheid vallen”, zegt Eric de Kruif. En door die hoge snelheid neemt ook de ernst van de verwondingen toe. Dat ziet ook Gwen ter Bruggen, die werkt als verpleegkundige op de ambulance. Ze ziet in de praktijk dat verwondingen van gevallen fietsers een stuk minder erg zouden zijn geweest als ze een helm hadden gedragen. Ze hoopt dat fietsers die het nu nog onzin vinden om zo’n helm te dragen door de voorlichting overtuigd worden dat toch te doen.
Lange termijn
De gevolgen van een valpartij kunnen lang aanhouden. Zo houden slachtoffers vaak lang last van concentratieproblemen, geheugenklachten, vermoeidheid en overprikkeling. Dat kan in sommige vallen zelfs jarenlang aanhouden. Een kleine groep mensen houdt zelfs jaren last van de lange termijn klachten. Volgens neuroloog Inge Beijer denken mensen te makkelijk dat het hun niet zal overkomen. “De absolute kans is natuurlijk heel klein dat het gebeurt, maar op het moment dat het je overkomt, dan zijn de gevolgen dus wel heel erg groot”.