Nieuws

Aanhoudingen in Almere voor diefstal online identiteiten, Almeers slachtoffer kaalgeplukt

today6 april 2023 67

Achtergrond
share close

De politie heeft in Almere twee mensen aangehouden in een wereldwijd onderzoek naar identiteitsdiefstal. Daarvan zijn minimaal 50.000 Nederlanders en wereldwijd miljoenen mensen het slachtoffer geworden. Een man uit Almere werd financieel compleet kaalgeplukt nadat zijn (digitale) identiteit was gestolen.

De verdachten zouden bankrekeningen hebben geplunderd, cryptomunten gestolen, sociale mediaprofielen gekaapt en mensen of bedrijven hebben afgeperst en opgelicht. Daarvoor gebruikten ze gedetailleerde gegevens van hun slachtoffers.

Die gestolen gegevens stonden te koop op de website Genesis Market, die inmiddels door de Amerikaanse FBI offline is gehaald. Hier werden niet alleen inloggegevens van zo’n twee miljoen mensen verhandeld, maar ook hun ‘online vingerafdruk’, een set gegevens die een gebruiker echt uniek maakt. Het onderzoek kreeg de codenaam Operation Cookiemonster.

Spaarrekening Almeerder geplunderd
Zo vond de politie een laptop met allerlei inloggegevens van een man uit Almere. Zijn gegevens bleken te zijn gekocht op de Genesis Market. Verdachten haalden zijn spaarrekening van 67.000 euro leeg, openden een hele reeks nieuwe bankrekeningen om mee te frauderen en misbruikten de accounts van de Almeerder om bij webwinkels allerlei spullen te bestellen.

Ook werd hij zogenaamd namens zijn creditmaatschappij gebeld om hem nog meer geld afhandig te maken, is zijn identiteitsbewijs misbruikt en werd zijn post naar een ander adres geleid. De Almeerse man deed binnen een half jaar tijd drie keer aangifte bij de politie.

In zeventien landen arrestaties
De politie heeft in totaal zeventien Nederlanders aangehouden in het groot internationaal onderzoek naar online identiteitsdiefstal. Wereldwijd zijn in zeventien landen honderden doorzoekingen geweest en ruim tweehonderd arrestaties gedaan.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

‘Vrijwilligerswerk zou betaalde burgerbaan moeten worden’

Stel dat vrijwilligerswerk geld zou opleveren, het minimumloon. Over die vraag filosofeerden woensdagavond zo’n 35 belangstellenden in het Almeerse activiteitencentrum aan het Weerwater, Casa Casla. Het was een theoretische discussie, want geld van de overheid is daar nog lang niet voor. De behoefte aan zo’n ‘burgerbaan’ is er volgens de aanwezigen zeker wel. “Soms zitten mensen noodzakelijk in hun ‘broodbaan’ vast, terwijl hun droombaan het vrijwilligerswerk is. Dan is het […]

today6 april 2023 91


0%