Nieuws

Buitenhout College opent eigen kunstmuseum

today27 februari 2023 9

Achtergrond
share close

Op het Buitenhout College in Almere Buiten zijn leerlingen van het derde jaar bezig met hun eigen kunstmuseum. Het thema is selfies. In de eerder grijze kale hal hangen nu metershoge portretten van onder anderen Vincent van Gogh en Frida Kahlo.

Aan het museum werken ongeveer 200 leerlingen mee. Voor deze enorme kunstwerken kregen de scholieren les van echte professionals. Kunstenares Meg Mercx leert de scholieren alle fijne kneepjes van het schildersvak. Zij legt de leerlingen uit dat je eerst de basis laag moet schilderen: “Dan pas de andere lagen erop aan brengen. Waardoor je het schilderij in fases opbouwt.”

Herkenning

Naast techniek is volgens Mercx ook belangrijk dat de leerlingen er wat van opsteken. “Het thema is selfies. Een vrij nieuw begrip maar niemand realiseert zich dat dit vroeger ook al gedaan werd in de vorm van zelfportretten.”

Zelfportretten waren volgens Mercx vroeger ongewoon. Alleen rijken konden portretten laten maken, de schilder zelf dus niet. “Daarom is elke schilder die hier te zien is een bepaald soort vrijheidsstrijder. Van apartheid, vrouwenrechter tot aan psychische ziektes. In de portretten is iets te vertellen over de kunstgeschiedenis waarin leerlingen zich ook in kunnen herkennen.”

In totaal komen er negen portretten in het schoolmuseum te hangen. De leerlingen zijn nu nog bezig met het laatste kunstwerk. Wanneer deze hangt wordt het museum officieel geopend.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Weerwind maakte 5.000 privékilometers met dienstauto

Minister Weerwind voor Rechtsbescherming heeft als burgemeester van Almere tussen 2017 en 2021 in totaal ruim 5.000 kilometer aan privéritten gereden met zijn dienstauto met chauffeur. Dat blijkt uit een overzicht dat de gemeente heeft vrijgegeven. Het ging om in totaal 51 ritten. De gemeente heeft niet voor elke rit aangegeven waar die naartoe ging. De woordvoerder noemt alleen ritten naar de kantoren van stichting Het Vergeten Kind in Utrecht, de […]

today24 februari 2023 28


0%