Huidig liedje

Current show

Current show

Background

Flevoziekenhuis herdenkt Sterrenkindjes

Written by on 2 november 2021

Het Flevoziekenhuis houdt zaterdag een herinneringsmoment voor Sterrenkindjes. Ouders die hun baby tijdens of voor de geboorte hebben verloren kunnen die dag gezamenlijk hun kindje herinneren. Dirk-Jan Lagerweij is Geestelijk Verzorger in het ziekenhuis en weet uit eigen ervaring hoe belangrijk zo’n herinneringsmoment is.

“Toen ik vier was verloor mijn moeder een tweeling tijdens de bevalling. Ik merkte hoeveel impact dat had op het gezin. Met name mijn moeder hoe zij daar haar hele leven mee leefde. Bij ons thuis werd er niet zo veel over gesproken. Als het wel ter sprake kwam merkte ik dat mijn moeder er toch graag over sprak. Dat versterkte ook wel de overtuiging om zulke bijeenkomsten te organiseren”, vertelt Lagerweij.

Tijdens het herinneringsmoment vertellen twee ouders hun ervaringen. Ook worden er namen van de kinderen genoemd, kaarsen ontstoken en bloemen in water gelegd als herdenkingsritueel. Volgens Lagerweij is er veel behoefte aan het stilstaan bij het feit dat het kind gemist wordt. “Er is nazorg maar die houdt op een bepaald moment op. Ook op een later tijdstip is het hebben van zo’n moment voor veel ouders erg belangrijk. Ook al is er inmiddels al een ander gezin ontstaan, toch blijft dat overleden kind altijd gemist worden.”