Huidig liedje

Current show

Current show

Background

Kritiek op aanpak lerarentekort Almere

Written by on 10 juni 2021

Kritiek op aanpak lerarentekort Almere

De Almeerse politiek vraagt zich af of het noodplan om meer leraren naar de stad te trekken wel werkt. Want ondanks de flinke investering van een jaar geleden staat het er niet goed voor. Het lerarentekort is een landelijk probleem, maar op dit moment is de toename van het aantal vacatures in Almere groter dan in de meeste andere grote steden. In totaal staan er 134 vacatures open, waarvan de meeste in het basisonderwijs.

De gemeente Almere kreeg vorig jaar van de landelijke overheid ruim zes miljoen euro om tot 2024 leraren aan te trekken. De gemeente heeft tot nu toe vooral geïnvesteerd in het omscholen van onderwijsassistenten tot lerarenondersteuners en zij-instromers. Maar verschillende politieke partijen zetten vraagtekens bij het resultaat.

Groter probleem
“Gemeente Almere, kom met een visie!” Volgens Annette Raijer van de PVV heeft de gemeente geen idee hoe ze het probleem moet aanpakken. “Er is vorig jaar veel geld binnengekomen, maar wat er daarmee is gebeurd? Wij weten het ook niet.” Om die reden dient de partij vanavond een motie in; ze wil weten waar het geld in is geïnvesteerd.

Ook collegepartij VVD vraagt zich af waar al die onderwijsmiljoenen aan worden uitgegeven. Koen Bokhorst: “Geld is er genoeg. Maar we zijn nu een jaar verder en ruim 40 extra leerkrachten rijker. Dan moet je je als gemeente afvragen of de huidige aanpak wel voor oplossingen zorgt.”

Daarnaast is er volgens Raijer nog een groter probleem: hoe houd je de docenten in Almere? “Er zijn wel docenten die in Almere willen werken, maar die vertrekken allemaal naar Amsterdam.”

Concurrentie van Amsterdam
Amsterdam is voor veel docenten een aantrekkelijke werklocatie. De gemeente heeft daar verschillende maatregelen ingevoerd om docenten te werven en behouden. Zo krijgen basisschoolleraren de komende vier jaar een extraatje bovenop hun salaris, een parkeervergunning, reisvergoeding en voorrang op een huurwoning. In Almere zijn deze maatregelingen niet genomen.

Woningen voor leraren
Bij de huisvesting ligt, volgens Hans Everhard van de SP, het volgende probleem. Landelijk gezien doet Almere het in het sociale huursegment slecht en laat dit nou juist het soort huizen zijn waar docenten in terechtkomen. “Er moet meer passend gebouwd worden. Daarnaast moet er een voorkeursbeleid komen voor mensen in het onderwijs.” vertelt Everhard.

Hoopvol
Leida Höhle van de PvdA staat er wat optimistischer in. “Natuurlijk zijn de cijfers zorgelijk. Er moeten meer docenten bij en het moet zeker aantrekkelijker worden. Maar dat is iets van de langere adem. Toch ben ik hoopvol voor wat het huidige noodplan ons gaat opleveren.” Höhle focust zich eerst op vanavond. Dan gaat de raad met de Almeerse schoolbesturen in gesprek. “Ik denk dat deze groep en wellicht ook gepensioneerde leerkrachten ons kunnen helpen in de juiste denkrichting om het probleem aan te pakken.”