Bij de aanleg van nieuwe straten in de zelfbouwwijk Oosterwold gaat de gemeente Almere de touwtjes steviger in handen nemen. Een stuk minder zaken worden straks aan individuele bewoners overgelaten. Zo gaat de gemeente niet alleen de hoofdwegen aanleggen, maar neemt het ook de kleinere kavelwegen op zich.
Op dit moment is het nog zo dat buren onderling moeten regelen dat er een weg langs hun huizen komt te lopen. Het is één van de elementen die bouwen in Oosterwold uniek maakt ten opzichte van andere nieuwbouwwijken. Tot voor kort moesten bewoners ook de zuivering van hun afvalwater zelf organiseren. Dat experiment is mislukt en er wordt alsnog een riool aangelegd. Een ingreep die de stad meer dan 65 miljoen euro gaat kosten.
Gekeken is naar andere zaken die eigenlijk niet aan individuele bewoners overgelaten kunnen worden. Daar is de aanleg van wegen vervolgens als één van de belangrijkste punten uit naar voren gekomen.
De gemeente helpt mee
“Onze zorg is dat heel veel van deze wegen niet zijn voorbelast”, vertelt wethouder Julius Lindenbergh. Dat is het bouwrijp maken van grond op een dusdanige manier dat die voldoende gewicht kan dragen. Is dit niet het geval, dan kunnen er problemen ontstaan. “Dat betekent dat ze waarschijnlijk gaan verzakken. Dan kan je gevaarlijke situaties krijgen.”
Voor de nieuwe straten, die in fase 1B van Oosterwold worden aangelegd, wordt gewerkt op een manier zoals die in andere wijken ook gebruikelijk is. Bewoners mogen wel meedenken over de vraag hoe een kavelweg precies moet lopen. “Ze gaan wel puzzelen, maar de gemeente gaat meehelpen met de puzzel. En als de puzzel is gelegd gaat de gemeente zorgen dat het op een verantwoorde manier gaat”, vertelt Lindenbergh.
Ook bij de aanleg van nutsvoorzieningen zoals elektriciteit en drinkwater gaat de gemeente meer coördineren.
Duurdere grond
Nu de gemeente meer gaat doen zal de grondprijs van nieuwbouwkavels stijgen. Daar staat tegenover dat initiatiefnemers in een latere fase minder zaken zelf hoeven te regelen. De gemeente verwacht dat de totale kosten voor mensen die in Oosterwold gaan wonen ongeveer gelijk blijven.
Lindenbergh: “Het idee was ook niet dat je hier mensen heel goedkoop grond geeft. Het idee was dat mensen zelf dingen doen, waardoor ze zelf die kosten maken in plaats van dat de gemeente ze doorberekent. En voor een deel gaan we daar nu een andere balans in zoeken.”
Sociale huurwoningen
Almere wil verder stimuleren dat er meer sociale huurwoningen in Oosterwold gebouwd gaan worden. Dat moet gebeuren door een nieuw kaveltype aan te bieden, met een lagere prijs en andere spelregels dan de rest van de wijk.
Te denken valt aan het toestaan van een hoger bebouwingspercentage, het vergemakkelijken van de bouw van appartementen en het clusteren en uitbesteden van de verplichte stadslandbouw.
“Het feit dat het nu niet gebeurt betekent dat je of moet accepteren dat dit een wijk is waar alleen mensen met een hoger inkomen welkom zijn, of dat je in moet grijpen. En wij kiezen duidelijk voor dat tweede”, zo zegt Lindenbergh over de samenstelling van de wijk.
Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.